Anneli Jakobsson får inget gehör för sitt förslag med kameraövervakning på AL-skolan. Foto: Pixabay/Simon Henriksson
Under sin tid inom Sverigedemokraterna föreslog Anneli Jakobsson flera gånger kameraövervakning som en trygghetsskapande åtgärd. Numera är hon medlem i Moderaterna, men hon nådde inte en plats i fullmäktige vid valet 2022.
Tankarna på att påverka har hon inte släppt. Nu föreslår hon i ett medborgarförslag att man ska se över om kameraövervakning är lämpligt på i första hand Astrid Lindgrens skola.
Hon vill även att man ser över vilka andra skolor i kommunen där det skulle vara lämpligt att sätta upp kameror.
”Skolan är en viktig plats för våra elever och här tillbringar barn och unga en stor del av sin uppväxt. Skolan ska vara en plats där alla känner sig säkra och trygga, och skolan är en viktig plats för lärande och utveckling”, skrev hon i medborgarförslaget.
Anneli Jakobsson nämner skadegörelse som ett stort problem för just AL-skolan.
”När skolan ringer ut för dagen skingras eleverna och skolgården används ibland som en mötesplats vilket givetvis är positivt, men det medför även tyvärr att ett fåtal andra personer är ute efter att förstöra för andra elever genom klotter eller annan vandalisering. Astrid Lindgrens skola har ett flertal gånger varit utsatt för omfattande skadegörelse vilket inte alls är trevligt för varken elever eller skolans personal att komma till på morgonen”.
Föreslår avslag
Genom kameraövervakning skulle man både avskräcka och få bevismaterial den dagen ett brott har begåtts, ansåg hon. Medborgarförslaget lämnades in till kommunen i början av april.
Nu har barn- och utbildningsnämnden tagit beslut om att föreslå kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget. I sin motivering till avslaget hänvisar man en hel del till Integritetsskyddsmyndigheten.
– Bedömningen är att elevernas och personalens integritetsintresse väger tyngre än bevakningsintresset. Att bevaka ett område med kamera är integritetskränkande och det är inget som kan göras lättvindigt, säger Ola Karlsson, skolchef i kommunen.
Det skulle också kunna handla om att söka tillstånd för att sätta upp en kamera. Alla bevakningskameror, som används i skolverksamhet, och filmar en plats dit allmänheten har tillträde är tillståndspliktiga.
– Man får inte ha kameror för att avskräcka utan i sådana fall för att bevissäkra brottslighet. Om vi tittar på AL-skolan, där det har skett skadegörelse, så är det spritt över skolan. Behovet av kameror skulle då täcka större delen av skolan. Skadegörelsen har också i stor utsträckning skett där man inte får sätta upp kameror, så som toaletter och omklädningsrum. Personalens och barnens integritetsintresse väger därför tyngre är bedömningen, säger Ola Karlsson.
I nämnden reserverade sig Sverigedemokraterna mot beslutet.