Turerna har varit många runt Vimmerby Bed & Breakfast vars ägare nu kräver 7,8 miljoner av Vimmerby kommun. Foto: Linus Johansson
Vimmerby Bed & Breakfast var asylboende i 19 dagar. Frågan är om något asylboende varit lika omskrivet i förhållande till den tid det varit öppet. Dagens Vimmerby ger dig här hela processen.
Hösten 2015 kommer det rekordmånga flyktingar till Sverige. Kriget i Syrien tvingar hundratusentals människor på flykt och Sverige tar emot över 160 000 asylansökningar under året.
Migrationsverkets boenden är snart överfulla och under hösten letar man privata alternativ överallt. Ett av dem hittar de i Vimmerby. Henrik Samuelssons Vimmerby Bed & Breakfast tar emot de första asylsökandena på anläggningen i mitten av oktober. Migrationsverkets kostnad för logi och mat ligger på 335 kronor per person och dygn.
*
Boendet har i upphandlingen anmält 124 platser, men fler än 140 asylsökande placeras i fastigheten.
Den 4 november avslöjar Dagens Vimmerby att Vimmerby kommun bestämt sig för att stänga boendet. Då bodde 143 asylsökande på boendet. Skälen är att en del av anläggningen inte är godkänd för boende – och att Räddningstjänsten konstaterar brister i brandsäkerheten.
– Det är vår samlade helhetsbedömning som ligger till grund för beslutet. Utifrån vårt lagrum stänger vi verksamheten, men det finns andra brister också, sa räddningschefen Stefan Larsson i samband med beslutet.
*
Beskedet får förstås ett stort efterspel. Ägaren Henrik Samuelsson är mycket upprörd över kommunens beslut.
– Jag är trött på allt. Jag tycker att man borde få hjälp av en kommun, men jag har inte ens blivit kontaktad av kommunen. Vi har inte hört ett ljud. Luften går ur en när man försöker skapa någonting, men bara blir motarbetad. Alla som varit där nere vet hur bra och fint det har varit, sa Samuelsson till DV den 4 november.
Samuelsson överklagar beslutet till Länsstyrelsen. I en intervju med DV är Länsstyrelsens Carl-Axel Persson tudelad. För den del som är godkänd för bygglov säger han så här:
– Där är det 16 rum och bristerna är inte så allvarliga att de motiverar ett förbud. Samuelsson behöver bland annat montera dörrstängare och det har han sagt att han ska göra.
För den del som inte är godkänd säger han så här:
– Den är inte anpassad för boende och de dörrarna kanske skulle stå emot en brand i några minuter på sin höjd. Det finns inga täta skott mellan utrymmena och i vissa avseenden är det en byggarbetsplats. Där är brandsäkerhetskraven långt ifrån uppfyllda.
*
Efter tillsynen stänger Länsstyrelsen sin inblandning i ärendet eftersom man menar att parterna är överens om hur ärendet ska drivas vidare.
Den 16 november söker Samuelsson bygglov. Den femte december säger Samuelsson så här:
– Vi har fixat bristerna och väntar nu på papper från kommunen så att vi får öppna igen. Människor får sova ute, så vi måste igång boendet så fort som möjligt och har löpande kontakt med Migrationsverket.
Men något asylboende i Vimmerby Bed & Breakfast blir det inte igen, trots att kommunen beviljar bygglov den 23 december samma år. Den 6 februari säger Migrationsverkets Lars Borgemo att alla brister på boendet är åtgärdade – men några asylsökande placeras inte på Vimmerby Bed & Breakfast igen.
*
Samtidigt har Samuelsson och kommunen rykt ihop igen. Miljö- och byggnadsnämnden ger i december 2015 Samuelsson en avgift på cirka 630 000 kronor. Skälet är att Samuelsson använt fastigheten på ett sätt som strider mot detaljplanen, vilket Samuelsson också bevisligen har gjort.
Däremot har nämnden missat en skrivning i plan- och bygglagen och i februari 2017 väljer Länsstyrelsen att riva upp nämndens beslun. Nämnden väljer att inte överklaga Länsstyrelsens beslut. Skälet till att beslutet rivs upp är att Samuelsson rättat felet innan frågan om sanktion togs upp.
– Vi har koll på regelverket, men lagen är aldrig svart eller vit. Detta är en bedömningsfråga om huruvida det olovligt utförda var återställt eller ej, säger stadsarkitekten Sara Dolk.
*
Nästa besvärande omständighet knackar snart på dörren för Vimmerbyföretagaren.
Den 8 mars är SR Kalmar först med att berätta att Henrik Samuelsson inte betalat ut korrekta löner till sina medarbetare.
I samma veva berättar DV att det totalt handlar om cirka 65 000 kronor som saknas för medarbetarna. DV skriver också om att Samuelsson fått pengar från Arbetsförmedlingen för minst en av de anställda som sedan fått för lite lön – och att Samuelsson haft inkomster på 1,9 miljoner kronor för de 19 dagar som asylboendet var öppet.
Samuelsson menar att han inte känt till de medarbetare som hävdar att de inte fått sin lön.
– Problemet är att jag inte vet vilka de är. Den här kvinnan, Ann-Louise (Mårth Stenman, fungerade som chef på boendet), har anställt folk på eget bevåg och tagit in folk utan min vetskap, säger Henrik Samuelsson.
*
I Migrationsverkets nya upphandling i juli 2016 blir Vimmerby Bed & Breakfast godkänt av Migrationsverket – men några avrop görs aldrig.
I våras läggs fastigheten ut till försäljning för 27,5 miljoner kronor. Samuelsson köpte fastigheten för 2,7 miljoner 2006. Fastigheten ligger fortfarande ute till försäljning.
I torsdags framkommer det att Henrik Samuelsson kräver kommunen på 7,8 miljoner kronor för stängningen av asylboendet. Samuelsson menar att Länsstyrelsen hävdar att stängningen var felaktig – en bild som definitivt inte delas av Vimmerby kommun.
Vimmerby kommun väljer att bestrida fakturan.
– Det här boendet stängdes på grund av att det var brister i brandsäkerheten. Då togs beslutet att stänga och Länsstyrelsen har inte haft några invändningar mot kommunens beslut. Då anser jag att den bedömningen som vår egen brandmyndighet har gjort var korrekt, säger samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi.
Fotnot: Dagens Vimmerby har sökt Henrik Samuelsson.