Annons:

Sök

Annons:

Trots nattsvart ekonomi – ingen skattehöjning i regionen

Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S) och Lena Granath (V). Foto: Anders Blank

Trots nattsvart ekonomi – ingen skattehöjning i regionen

Även i år kommer regionen att få skjuta till medel för att klara ekonomin. Men regionstyrelsens ordförande lovar att det inte blir någon skattehöjning eller varsel. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Enligt organisationen Sveriges kommuner och regioner så saknas det 24 miljarder kronor för att få ihop ekonomin. Hittills har regeringen varit njugga i att öka statsbidragen till regioner och kommuner. 

– Men vi har tidigare haft en bra ekonomi och har kunnat spara i ladorna, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S). 

Så regionen kommer nagga på det kapital som de byggt upp under flera goda ekonomiska år. Det finns ett mål att ha 2 procent i överskott varje år för regioner och kommuner, det har man klarat under en lång tid och det är detta kapital som de nu knaprar på. 

Under eftermiddagen hade majoriteten presskonferens om budget och planering mellan 2024-2026. Det handlade främst om mål och egentligen inte så mycket konkret. Mycket känns igen från valrörelsen men av ekonomiska skäl har en del vallöften fått skjutas upp. Mycket handlar om riktlinjer, men dessa ska senare tas om hand av tjänstemän för att se vad som är möjligt. Men det handlar om att korta köer, snabba på digitaliseringen och att fasa ut hyrläkare. Riktlinjer som man känner igen sedan tidigare presentation, men som har fått stå tillbaka för pandemin och ett allt kärvare läge. 

Är det inte läge att höja skatten, när ekonomin ser så illa ut?

– I det här läget när hushållen har ett svårt ekonomiskt läge så skulle det slå fel. Regionerna och kommunerna har en platt skatt vilket skulle innebära att de som redan har det svårt, får det svårare, säger regionrådet Lena Granath (V). 

Ingen bantning av personalstyrkan?

– Vi kommer snarare att ha rekryteringsproblem. 

En del av  rekryteringsproblemen hoppas kunna lösa genom en ökad digitalisering och ett mer effektivt användande av 1177. 

Ett sorgebarn är kollektivtrafiken. KLT går med stora underskott. Men här vill man utveckla närtrafiken och hitta nya smarta lösningar med digitala verktyg. 

– Sedan regeringen tog bort subventionerna för biogas har det drabbat KLT hårt, det är det bränslet vi använder, säger regionrådet Karin Helmersson  (C).

Det visades inga konkreta siffror på hur allvarligt budgetläget är. De kommer att presenteras i samband med budgetarbetet i september.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: