Annons:

Sök

Annons:

Kommunalrådet om deras åtgärder – nytt äldreboende kan vara i farozonen

Det tilltänkta vård- och omsorgsboendet i Nybble kan vara i farozonen, säger Helen Nilsson (S). Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om deras åtgärder – nytt äldreboende kan vara i farozonen

Under fredagen meddelade den rödgröna majoriteten i kommunen att man nu vidtar en rad kortsiktiga åtgärder för att spara pengar direkt. Förvaltningarna har fått flera uppdrag – och stora investeringar kan vara i farozonen.
– Vi tittar på den delen om det nya vård- och omsorgsboendet, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Politikerna har tagit beslut om att försöka hitta besparingar här och nu. Den första kortsiktiga åtgärden är att sänka politikerarvodena med fem procent. Dessutom har förvaltningarna fått följande uppdrag:

* Generellt stopp för inköp av allt som inte är absolut nödvändigt.

* Stopp för icke nödvändiga investeringar.

* Pröva varje vakans utifrån behov.

* Anlita konsulter endast där stora behov av arbetsmiljöskäl föreligger.

* Välja färre/billigare datorpaket och mobiltelefoner.

* Skjuta upp icke akuta programinköp och uppdateringar.

* Pausa kompetensutveckling som inte är akut samt undvika kostnader för resor och logi. I stället fokusera på det ekonomiska läget samt att minska sjukfrånvaron. Detta gäller även politiken.

* Snabba på effektivisering av utnyttjandet av lokaler och kontorsrum.

– Det är tyvärr så här det ser ut generellt. Vi ligger redan nu minus inför 2024 och kommer få börja med att hantera ett minusunderskott. Vi brukar budgetera med ett överskott och så kan det ju bli värre under året, men nu har vi ett mycket eländigt läge, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Pengarna finns helt enkelt inte, menar hon.

– I en planering nu kan det handla om -19 miljoner, men budgeten är inte satt ännu. Men det är där vi går in. Vi har inte pengar och då har vi inte tagit med de underskott som ligger i prognoser för det här. Det är mycket besvärligt. 

Hur långt räcker det ni har sagt i dag?

– Det som är gjort i dag är något vi startar med. Det långsiktiga ska täcka över en längre period och där är vi bara i tankar än så länge. Det lär komma mer precis efter sommaren. En del kommer vi nog titta på redan på kommunstyrelsen i mitten av juni.  

Kan stoppa vård- och omsorgsboendet

Det generella stoppet för inköp av allt som absolut inte är nödvändigt är upp till varje förvaltning och nämnd.

– Det handlar om inköp av alla sorter. Det kan handla om upphandlingar, att minska möbelinköp, att minska allt sådant som vi kanske köpt utan att tänka efter. Jag vet att många i våra förvaltningar tänker på det redan nu. 

Är inte den gränsdragningen svår?

– Det är säkert en svår avvägning, men det gäller att ha tillit till den som gör uppköpen i varje steg. Jag tänker att man har med sig det här. 

Det blir också stopp för "icke nödvändiga investeringar".

– Varje investering får en påverkan på vår ekonomi, inte minst vad gäller räntor och lån och vi har redan höga lån. Varje sak vi investerar i måste vara absolut nödvändigt. Det handlar om att tänka till och inte vara kortsiktig. Det kan handla om ett räddningsfordon som inte är absolut nödvändigt. Det finns massor med saker att göra och nu pågår ett intensivt arbete. Det är väldigt proffsigt av tjänstemännen att kunna till och ställa om så snabbt. 

Redan tidigare har satsningen på en ny skola stoppats. Den nya förskolan kommer inte att bromsas, men hur blir det med det nya vård- och omsorgsboendet i Nybble? Det är desto mer ovisst. 

– Vi har ett jättestort behov av en ny förskola och många paviljonger vi tänker lämna. Det är en investering som är nödvändig på sikt. Vi sitter nu med en del andra investeringar, jämför och tänker till. Ni har redan skrivit att vi ser över investeringen på Lögstadsgatan eventuellt (att köpa Vimarhems kontorsfastighet, reds.anm) och vi tittar även på att göra något med delen som handlar om vård- och omsorgsboendet.

Kan den investeringen helt stoppas?

– Fortsätter läget att vara så här illa måste vi titta på det, men därmed är det inte sagt att det blir så.

Hur snart kommer ett sådant beslut?

– Ganska omgående.

Redan till nästa KS?

– Nej.

Vad gör att ni kan stoppa den men inte förskolan?

– Vi har inte kommit riktigt lika långt med den, även om behovet också är stort.  

Betydligt fler anställda

Dessutom ska varje vakans prövas. År 2014 hade kommunen 1 226 årsarbetare, enligt databasen Kolada. 2022 var det 1 585. På åtta år har alltså kommunens personalkostym vuxit kraftigt och totalt med hela 359 årsarbetare. 

– Det är något vi också har tänkt på och därför måste vi prova nya tankar. Kanske vi hjälpas åt över gränserna? Kan någon personal jobba över gränserna? Det här gäller hela linjen. Man ska inte ta det som att det gäller vissa verksamheter, utan det gäller överallt. 

Konsulter ska anlitas endast där stora behov av arbetsmiljöskäl föreligger och kompetensutveckling som inte är akut ska pausas. Dessutom ska man undvika kostnader för resor och logi. 

Kan det innebära att ledarskapsprogrammet pausas?

– Bedömningen är att vi behöver coacha våra chefer på bästa möjliga sätt och det inget jag går in på här och nu. Det pågår som vanligt och Marie (Halldén, HR-chef) är ansvarig för det från tjänstepersonssidan. 

Kan inte politiken säga att det ska pausas?

– Det är en verksamhetsfråga. I dialog möjligtvis, men det är inget vi petar på i dagsläget. 

Så vad handlar det om då?

– Vi har våra målområden och har sagt att vi ska fokusera på frisktal och arbetsmiljö. Vi har väldigt höga sjuktal, så vi måste komma åt det och allt ska vi gå igenom nogsamt. 

Ställer sitt hopp till regeringen

Helen Nilsson räknar med att förvaltningarna säger att man redan gör det här i dag. 

– Då får vi säga att man bör tänka ett steg till och titta ännu djupare på saken. Det här är inget som görs lättvindigt, men vi måste fokusera på det här nu. Ju mer man kan ta in här och nu underlättar för den långsiktiga planeringen.

Kommer det här ske pö om pö eller har ni satt någon deadline för åtgärder?

– Det här kommer ske pö om pö. Vi vill hämta in det redan nu.

Hur mycket besparing kan det innebära?

– Det är jättesvårt att säga, men det kanske ger en del och att vi inte behöver tänka lika mycket på stora besparingar framåt. Vi ska inte ha någon dold agenda, utan kommer vara öppna med det här. 

Helen Nilsson (S) ställer sitt hopp till mer statsbidrag från staten i höst. 

– Jag hoppas regeringen förstår hur de ställt till det i våra kommuner och regioner. Det är ett jättekomplicerat läge just nu och regeringen sviker kommunerna. 

Diskuterar ni eventuell skattehöjning?

– Det är inget vi har pratat om. Det drabbar väldigt många om man höjer skatten och ekonomin är inte så bra för våra medborgare. Vi tjänar på det kortsiktigt, men långsiktigt inte alls. 

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: