Annons:

Sök

Annons:

Extra möte om nytt vård- och omsorgsboende nästa vecka:

Helen Nilsson (S) berättar att ett extra möte ska hållas om vård- och omsorgsboendet i Nybble. Foto: Mostphotos/Simon Henriksson

Extra möte om nytt vård- och omsorgsboende nästa vecka: "Kan inte ha äldre på gatan"

Kommunens ekonomi är slagen i spillror. Ändå finns behov av att bygga ett nytt vård- och omsorgsboendet. Nästa vecka kan ett avgörande beslut komma.
– Vi har egentligen inte råd, men vi kan inte ha äldre på gatan heller, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kommunen har redan tidigare den här våren satt stopp för satsningen på en ny högstadieskola. Förskolan i Nybble har man redan hunnit ta det första spadtaget för och den kommer inte pausas. 

Däremot berättade Dagens Vimmerby i början av juni att läget för vård- och omsorgsboendet i Nybble var ovisst. Kommunen har skjutit fram budgetbeslutet till hösten, men på fullmäktigesammanträdet i juni ska investeringsbudgeten tas. 

Kommunen har drygt 190 miljoner i planen för 2024. Endast 21 av dessa miljoner finansieras med egna medel, enligt den preliminära budgeten. Resterande del behöver man låna för.

– Det är en preliminär investeringsram och förskolan och vård- och omsorgsboendet är de enskilt största investeringarna. Vi kommer inte mäkta med över 190 miljoner, det är för mycket och vår förmåga är klart lägre än så. Därför behöver vi titta på andra sätt och lösa det här efter bästa förmåga, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen. 

Hur mycket kan ni mäkta med?

– Ungefär 80-90 miljoner är vad vi kan mäkta med skulle jag tro. En del kommer få förskjutas över en längre tid. Det är då vi kan klara av det, om vi breder ut det över en längre tid. Vi måste ha en långsiktig plan för investeringarna över minst en tioårsperiod och långsiktigt förbereda oss. 

"Egentligen inte råd"

I investeringsbudgeten för 2024 ligger 90 miljoner på vård- och omsorgsboendet. 

"Kostnadsbedömningen totalt sett är 200 miljoner men vi är i ett tidigt skede i processen så det är verkligen en bedömning", skriver fastighetschefen Torbjörn Bergström i ett mejl. 

Ett nytt vård- och omsorgsboende skulle dessutom innebära en ökad driftkostnad på 16 miljoner kronor årligen.

– Vi har egentligen inte råd med det. Varje procent mer i ränta ger fem miljoner mer i kostnad och driften blir också mycket dyrare. Men skjuter man det på framtiden så återkommer puckeln och vi kan inte ha äldre på gatan, säger Helen Nilsson.

Kommer det byggas?

Just nu står ett 30-tal personer i kö. 

– Det finns en efterfrågan och om vi kommer bygga det, så kommer det att öppnas pö om pö. 

Men kommer det byggas? Det är den stora frågan för tillfället.

– Vi har inte satt ned foten, men kommer ha ett extra möte nästa vecka. 

När måste ni ta beslut?

– Det här är pågående saker och det tenderar att kosta. När det gällde högstadieskolan hann vi förbruka ett antal kronor och så kommer det bli här också. Men jag tycker behovet måste få styra. Oppositionen kommer säga att vi inte kan bygga någonting nu och det håller jag med om, men man kan inte vara så statisk. Vi måste tänka ur båda perspektiven. Vi måste få ihop kartan och komma fram till vad som är mest viktigt. Vi ska sitta ned och ha ett möte nästa vecka och efter det vet vi mer. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: