Annons:

Sök

Annons:

Vill att kommunen hjälper till i torkan:

M och KD vill att kommunen snabbt tar beslut om att försöka underlätta för lantbrukare i trakten. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Vill att kommunen hjälper till i torkan: "Kommer bli extremt"

Det väntas bli en sommar likt den 2018. Det oroar förstås många och nu vill Niklas Gustafsson (M) och Ola Gustafsson (KD) att kommunen agerar.
– Det går att ta vara på resurserna som finns i kommunen och som är outnyttjade, säger man.

Annons:

Torkan ställde till det ordentligt för de svenska lantbrukarna för fem år sedan. Det har inte direkt varit rikligt med nederbörd i vårt område hittills den här sommaren och SMHI har tidigare förutspått en ny 2018-sommar i år. 

Det gör förstås många lantbrukare ordentligt oroliga. Då för fem år sedan föreslog dåvarande kommunalrådet Tomas Peterson (M) att man skulle se över om det fanns kommunala marker att upplåta åt lantbrukare. 

– Jag har initierat att kolla upp om det finns marker i kommunen vi kan upplåta åt lantbrukare för bete eller att skörda på som vi inte brukar. Det är ett initiativ som har tagits i Kalmar och Mörbylånga och som vi ska titta på tycker jag, sa Tomas Peterson sommaren 2018. 

Nu vill M och KD att kommunen ska göra åtgärder redan nu. 

– 2018, när vi satt vid styret, såg vi till att kommunen gick ut och erbjöd markägare att höra av sig för att få hjälp. Nu trycker vi på för att majoriteten ska göra något liknande för att underlätta när det väntas bli svår foderbrist, säger Niklas Gustafsson (M). 

"Kommer bli extremt"

Oppositionsrådet pratade själv med en lantbrukare i början av veckan. 

– Han hade fått 20 procent i skörd jämfört med förra året på samma åkrar. Foderbristen kommer bli extrem i höst.

Vad vill ni se att majoriteten gör?

– Kommunen har en del areal som kan gå att slå och därför gör vi det här inspelet, så att Vimmerby kommun kan hjälpa till. Det handlar om att ta vara på resurserna som finns i kommunen och som är outnyttjade. Därför måste vi lyfta frågan.

"Nu är det bråttom"

Hur mycket areal som kan finnas outnyttjat har oppositionsduon ingen uppfattning om. Inte heller om det kommunen gjorde 2018 underlättade något. 

– Det får man titta på, men nu är det bråttom. Jag har inte sett någon uppföljning på det, men det är viktigt att hjälpa till med det kan. Jordbruk är en stor och viktig sektor i kommunen, säger Niklas Gustafsson (M).

Kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), bekräftar att man kommer titta på frågan.

– Vi gjorde det under 2018 och kommer titta på det nu igen med tanke på torkan, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: