I mitten av 2010-talet presenterade den dåvarande majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna planerna på en ny högstadieskola i Vimmerby tätort.
Men efter många år av förarbeten och utredningar skrotades planerna helt i våras. Av rädsla för skyhöga driftskostnader och med en ekonomi i fritt fall såg inte den rödgröna majoriteten möjlighet att gå vidare med storsatsningen.
Nu är skollokaler i Vimmerby tätort därför en stående punkt på barn- och utbildningsnämndens agenda. Behovet av renoveringar på de två nuvarande skolorna i tätorten är fortsatt stort.
– Vi tillsatte en grupp som jobbar med frågan när det stod klart att vi inte kommer bygga en ny högstadieskola. Hur ska vi kunna få rum och ha tillämpliga lokaler för alla våra elever i stan? Det är något gruppen tittar på och det handlar om hur vi kan bygga ut Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.
Styrgrupp med ledande tjänstemän
Styrgruppen utsågs av kommunstyrelsen i juni och består av ledande tjänstemän. Samhällsbyggnadschefen Klas Svensson leder styrgruppen där också ekonomichefen Roger Sjögren, fastighetschefen Torbjörn Bergström och skolchefen Ola Karlsson ingår.
– Det har inte skett något nytt nu över sommaren, utan arbetet påbörjas nu. Det handlar om att göra en hållbar struktur för våra fyra skolenheter, eller våra två skolor om man vill uttrycka det så, i tätorten och hitta strukturer för att de ska vara hållbara över tid. Det är för att vi inte ska ha de tillfälliga lösningar med paviljonger som vi har nu och då är frågan vad vi behöver göra och vad som kan göras, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef.
Styrgruppens uppdrag har inte tidsatts ännu.
– Nej, varken från kommunstyrelsen eller från nämnden. Det här är en av alla utredningar vi kommer jobba med under hösten. Det finns både små och stora frågor i den här. Oavsett hur skolstrukturen i tätorten blir, så är AL-skolan svår. Det är en ganska liten tomt och det finns inte mycket ytor att bygga ut på. Det finns en stor risk att det här blir ett långvarigt ärende. Man kommer få göra byggnadstekniska utredningar. Vad går att bygga till? Går det? Utan att vara expert tror jag att sådant kan ta tid. Och om det inte går, hur kan skolan växa ändå utan att man minskar skolgårdens yta? Den är redan i dag ganska liten på AL-skolan.
Får jobba vidare med paviljonger
Han befarar att det här kan bli en fråga som hänger kvar under lång tid.
– Jag tror tyvärr att det här blir en fråga som vallas under lång tid. Det är vad jag tror.
Under tiden behöver kommunen därför jobba med vidare med olika paviljonglösningar.
– Det är flera saker man sagt att man behöver, men som vi kom fram till att vi väntar med tills den nya skolan byggs. Nu ska ingen ny skola byggas. Hur gör vi då? Det är en stor fråga som kommer ta lite tid, säger Ola Karlsson.
Till terminsstarten nyligen blev det klart med två nya paviljonger på Vimarskolan för hemkunskapen.
– Det är något man flaggat för i flera år och vi var tvungna att utöka. Alla kommunens sjätteklassare åker dit och behovet har varit stort.
Den totala hyreskostnaden för det väntas bli knappt 1,9 miljoner kronor. Utöver det tillkommer engångsersättning för montage på 870 000 kronor samt demontage inklusive återställning på 300 000 kronor.