Annons:

Sök

Annons:

KOSTNADERNA SKA MINSKAS MED 200 MILJONER – STÅLBAD VÄNTAR

Ett riktigt stålbad väntar i regionen. Foto: MostPhotos

KOSTNADERNA SKA MINSKAS MED 200 MILJONER – STÅLBAD VÄNTAR

Ett riktigt stålbad väntar. Regionen ska minska sina kostnader med 200 miljoner kronor. Samtliga verksamheter kommer att påverkas. 

Annons:

Under onsdagen godkände regionstyrelsen den utredningsrapport som regiondirektör Ingeborg Eriksson arbetat med sedan i april månad. Bakgrunden är regionens kraftigt försämrade ekonomi. Den senaste prognosen för Region Kalmar län pekar efter juli månad på ett underskott på 393 miljoner kronor. 

Det är 240 miljoner sämre än budget. 

"Förutom generella kostnadsökningar bidrar inflationen också till ökade kostnader för pensioner då dessa räknas upp efter hur prisbasbeloppet utvecklas. Till detta kommer höjda premienivåer för den avgiftsbestämda pensionen", skriver regionen i ett pressmeddelande. 

Förslagen som redovisades på onsdagen bedöms leda till kostnadsminskningar på 200 miljoner kronor när de når full effekt under 2025.

Ska minska hyrkostnaderna

"Redan tidigare har regionstyrelsens beslutat om att hyrpersonalen inom vården ska börja fasas ut med start 1 oktober. Vid 2024 års utgång ska Region Kalmar län vara oberoende av hyrpersonal och ha nått målet om att bemanningskostnaderna ska innebära högst två procent av personalkostnaderna. För de tre sjukhusen innebär det att hyrbolagskostnaderna ska minska med 100 miljoner. Nettoeffekten beräknas bli 50 miljoner. Regionen erbjuder nu sjuksköterskor som jobbar i hyrbolag anställning i regionen och de första har redan anställts. För att nå målet krävs även arbete med patientflödena och en anpassning av vårdplatser på samtliga tre sjukhus utifrån lokalt bedömda behov i förhållande till Socialstyrelsens rekommendationer. Inom psykiatrin och primärvården beräknas hyrkostnaderna kunna minska med tio miljoner kronor på längre sikt", skriver regionen i sitt pressmeddelande. 

Gällande kollektivtrafiken har också ett antal beslut redan tagits. Det gäller effektiviseringar av både tågtrafik och linjelagd busstrafik. Fortfarande utreds möjliga åtgärder i den särskilda persontrafiken liksom en anpassning av leveranserna av de nya regionaltågen. Totalt handlar det om potentiella kostnadseffektiviseringar på drygt 38 miljoner.

BUP i Vimmerby ska ställas om

Utöver det presentrerades en rad andra förslag på åtgärder under onsdagen. Minskning av kostnader för konsulter med tio procent, restriktivitet när det gäller utbildning, kurser och konferenser samt anställningsprövning vid ersättningsrekrytering. 

Det finns även förslag om att patienterna vid folktandvårdsklinikerna i Ankarsrum och Mörbylånga hänvisas till Västervik respektive Färjestaden beroende på att kundunderlaget är lågt och bemanningen bedöms stabilare på de större klinikerna. 

Ett nytt arbetssätt inom barn- och ungdomspsykiatrin i norra länet med ett mobilt mellanvårdsteam är ett annat förslag. Det ska i sådana fall ske genom en omställning av BUP-mottagningen i Vimmerby. 

Förslag om minskning av antalet undersökningar, provtagningar och behandlingar som inte är till nytta för patienten presenterades också liksom införande av digitala kallelser. 

Köper läkemedel för en miljard

Möjlighet till egen läkemedelstilverkning där så är möjligt ska också undersökas. Läkemedelskostnaderna ligger på en miljard om året för regionen. 

Utöver det föreslogs också följande:

* Förbättrad avtalstrohet. En förbättring med bara en procent beräknas ge en besparing på fyra miljoner. 

* Samordning av alla inköp. Potentialen att sänka kostnaderna bedöms till 15 miljoner. 

* Återanvändning av möbler. Under 2022 uppgick kostnaderna för möbelinköp till 33 miljoner kronor.

Taxor och avgifter kommer att behandlas i den årliga budgetprocess. Då kommer också redan beslutade investeringar och lokalstrategiplaner att ses över och vid behov justeras.

SD ville återremittera

Det finns också ett behov av en djupare analys av hur de tre sjukhusen ska fortsätta utvecklas utifrån de unika kompetenser som finns vid respektive sjukhus, enligt regionen. Det är möjligt att uppdrag lämnas kring dessa delar längre fram. 

Beslutet i regionstyrelsen innebär också att den ekonomiska ramen för den politiska organisationen ska minskas i samband med den kommande regionplanen. 

Sverigedemokraterna ville återremittera frågan med krav på en redovisning i tabellform på vad de olika åtgärderna innebär i sparande. Detta för att arbetet skulle kunna följas upp. De övriga två oppositionspartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, ställde sig bakom redovisningen men markerade i en protokollsanteckning att de i samband med beslut kring regionplan och budget kommer göra "skarpa bedömningar" av underlaget.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: