Jacob Käll (C) och Helen Nilsson (S) står fast vid att en eventuell angiverlag är rasistisk.
Foto: Simon Henriksson
Det var tidigare i veckan som majoriteten i Vimmerby kommun gick ut med ett uttalande där man tog avstånd från den så kallade informationsplikten. Regeringen vill att myndigheterna ska samarbeta för att få människor som vistas olovligt i Sverige att lämna landet.
Frågan utreds just nu och kallas av Tidöpartierna för informationsplikt eller anmälningsplikt. Kritikerna och motståndarna kallar det för angiverilag.
Företrädare för styret i Vimmerby från S, C och V markerade mot förslaget och oroade sig för hur man ska rekrytera personal och få befintlig personal att stanna i välfärdsyrket om lagen blir verklighet.
"Kommunen har ett ansvar för alla människor som vistas i kommunen. Idag har papperslösa barn rätt till skola och vård. En papperslös förälder låter sannolikt inte sitt barn gå till skolan om det finns risk för att barnet anmäls. Om anmälningsplikt införs är det osäkert om papperslösa kommer att våga ta kontakt med kommunens verksamheter. Det kommer att förstärka det "skuggsamhälle” som regeringen säger sig vilja bekämpa", skrev man i debattartikeln.
Majoritetspolitikerna gick så långt att man kallar utredningen för rasistisk. Något som vållade stor debatt på sociala medier, inte minst i Dagens Vimmerbys kommentarsfält.
Blev uppvaktad av okänd
Varken Helen Nilsson (S) eller Jacob Käll (C), som skrev under debattartikeln tillsammans med Lars Johansson (V), överraskades över att det blev en stor debatt.
– Det var något jag hade räknat med. Det är ett turbulent ämne just nu och regeringen har gått ut med att man eventuellt ska lägga en sådan lag. Det är därför vi går ut och pratar om det. Våra medarbetare, som kommer drabbas, har inte sökt jobbet för att göra det här. De går in med inställningen att de ska göra sitt arbete som är att vårda människor och ta hand om barn. Det här är något myndigheterna får klara själva, säger Helen Nilsson, ordförande i kommunstyrelsen.
Socialdemokraten säger att hon efter att artikeln publicerades blev uppvaktad av en person hon inte känner.
– Hon sa till mig att hon blev så glad för att vi tog tag i frågan åt dem. Man märker att det är många som uppmärksammat det. Det här är en stor fråga och många protesterar mot det.
"Vill inte ha invandring"
Det många vände sig mot var att en eventuell lag skulle vara rasistisk.
– Jag tycker att det finns rasism i den. Vi väljer ut vissa människor att undersöka tydligare. Det finns många andra brott i samhället som begås där den som tittar på inte anmäler. Men i just det här, där det handlar om de mest sårbara, ska man anmäla. Det är vanliga grupper av välfärdsarbetare som ska vara angivare. Det tillhör inte jobbet. Man ska följa sin arbetsmoral och så får myndigheter sköta myndighetsutövningen.
Även Jacob Käll anser att det finns rasism.
– Bakgrunden är ju att man inte vill ha invandring. Det är grunden i det här, att man vill förhindra invandring och illegal invandring. Det är en del i deras värderingspolitik, säger han.
– Det här kommer ju från SD från början. Jag har inte sett att Moderaterna gått ut och sagt riktigt ja eller nej ännu helt, säger Helen Nilsson.
Hur kan det vara rasism när det gäller personer som inte har laglig rätt att vistas i landet?
– Har man inte laglig rätt att vistas i Sverige, så ska man inte vara här. Det är inte vad det handlar om. Här handlar det om att peka ut vissa grupper i samhället som ska ange andra människor. Det ska inte våra medarbetare göra, det får andra klara av.
Men hur är det rasistiskt?
– Hur ska man annars ta reda på vilka som inte får vistas här? Hur ska man söka? Det kommer att handla om hur någon ser ut och väldigt många som inte ser ut precis som du och jag kommer bli ifrågasatta.