Kommunalrådet Tomas Peterson (M) tycker att kyrkan agerar orimligt. Foto: Jakob Karlsson
Kommunen och Linköpings stift har segdragna diskussioner om ett markköp. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) vill nu att partierna tar ställning inför kyrkovalet i slutet av månaden.
Den 17 september är det dags för kyrkoval. Inför valet vill kommunalrådet Tomas Peterson (M) att partierna lämnar besked om sin inställning till kyrkans markaffärer.
Så här skriver Peterson till samtliga partiers nomineringsgrupper:
"Detta öppna brev/mail tillställer jag dig som representant för en av de nomineringsgrupper som kandiderar till stiftsfullmäktige i Linköpings stift 2017, i Vimmerby kommun.
Jag önskar en öppen dialog så väljarna i Vimmerby kommun kan väga in ert ställningstagande i sitt kommande val.
Jag har som KSO nu under en utdragen tid försökt hitta lösningar med Linköpings stift angående förvärv av tätortsnära mark intill Vimmerby stad. Vi vill förvärva, antingen genom kontant betalning eller med byte av kommunägd skogsmark utanför tätorten.
Vi har inte kommit till något resultat då stiftets kontaktperson och nuvarande egendomsnämnd till sin fördel för ett orimligt resonemang om priser och värden. Vi har låtit värdera både den mark vi önskar förvärva av stiftet och den mark vi kan erbjuda som bytesobjekt men stiftet begär långt över marknadsvärde för sin mark.
Hur ställer sig er nomineringsgrupp inför kommande mandatperiod i att underlätta för samhällsutveckling i landsortskommuner genom att medverka i objektivt rimliga markaffärer?"
"Bästa möjliga avkastning"
Dialogen mellan kommunen och Linköpings stift för kyrkans mark nordväst om Kohagen är ännu inte avslutad. Kommunen vill köpa 53 hektar av Linköpings stift. Området ligger norr om Kohagen. Marken är värderad till 5,4 miljoner. Stiftets utgångsbud låg på tre gånger så mycket mark i Rumskulla värd 12,3 miljoner kronor. Parterna har ännu inte lyckats enas.
– Det finns en uppfattning om att kyrkan inte behöver pengar, men vi har krav på oss att det ska vara den bästa möjliga avkastningen och vinsten som skapas gynnar alla församlingar. Så är det med all försäljning vi gör, sa stiftets Bengt Palmqvist till DV tidigare i år.