Lantbruket är en av de branscher som kritiserat höjningen av lönenivån för arbetskraftsinvandrare. Genrebild.
Foto: MostPhotos
Från och med idag kommer arbetskraftsinvandrare behöva ha en lön på 80 procent av medianlönen i Sverige för att kunna få tillstånd. Utöver det måste lönen vara i nivå med kollektivavtal eller praxis inom aktuell bransch.
Syftet med regeringens beslut är att motverka konkurrens med låga löner och att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden.
– Det kan hända att lönen som är i nivå med kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen ändå ligger under försörjningskravet. I de fallen måste månadslönen nå upp till minst 80 procent av den medianlön som gäller vid tidpunkten för ansökan för att arbetstillstånd ska kunna beviljas. Det spelar ingen roll om det rör sig om en heltids- eller en deltidsanställning, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
"Kan bli en svår situation"
För personer som har ett aktivt arbetstillstånd idag verkställs det nya lönekravet först när en ny ansökan ska lämnas in.
Idag har var fjärde arbetstagare från utlandet en lön under det nya lönekravet. Idag finns det cirka 63 000 aktiva arbetstillstånd och 15 000 av dem har en lön under 27 360 kronor. De branscher som främst påverkas av förändringen är ”service, omsorg, försäljning, lantbruk, trädgård, skogsbruk, bärplockare, fiske och yrken med krav på kortare utbildning eller introduktion”.
– Vi förstår att det kan bli en svår situation för den som söker förlängt tillstånd och befinner sig i landet. Men för att få uppehållstillstånd på grund av arbete har regeringen beslutat att man ska nå kravet på god försörjning, säger Anna Lindblad.
Migrationsverket ser en risk för att företag kommer att försöka fuska när kraven höjs.
– Det finns en risk att oseriösa arbetsgivare redovisar en lön som ser ut att uppfylla kravet men den lön som betalas ut är mycket lägre. Något som myndigheten nu behöver kontrollera, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket.
Dessa grupper omfattas inte
Det finns också en del yrken och branscher som inte omfattas av nya regelverket:
"Professionella tränare och idrottare, au pairer, praktikanter inom ramen för internationellt utbyte eller praktikanter med praktik med anknytning till högre utbildning och forskare kommer inte omfattas av det nya kravet. Personer som har eller ansöker om EU-blåkort, ICT-tillstånd, samt säsongsarbetare påverkas inte heller."
Beslutet har fått hård kritik från flera branscher.