Annons:

Sök

Annons:

Miljöpartist reagerar på nazister som störde Pride:

Det lokala Miljöpartiet deltog i prideparaden i Kalmar i helgen. Foto: Miljöpartiet

Miljöpartist reagerar på nazister som störde Pride: "Vidrigt och sjukt"

I helgen deltog flera lokala miljöpartister i Kalmarsund Pride. Paraden stördes av medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen.
– De hatar människor på grund av hur de föddes. Det är vanvettigt, vidrigt och sjukt, säger Caroline Axelsson (MP).

Annons:

I helgen uppmärksammades alla människors rätt att älska vem de vill i Kalmar. Lokala miljöpartister deltog i paraden och firandet och kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) fanns på plats och talade. 

– Det känns extra viktigt med Pride-veckan i år av många anledningar. Jag har sett hur många ungdomar kämpar i dag med sin identitet, både i min yrkesroll som lärare men även yngre personer i min omgivning som är extremt engagerade i jämställdhetsfrågor har fått mig att verkligen sätta mig ner och fundera på varför HBTQ-frågorna är värda att lyfta gång på gång. Sedan är det så klart roligt att delta i en Pride-fest som drar folk och som blev succé från start, säger Caroline Axelsson, ordförande för Miljöpartiet i Vimmerby. 

Axelsson menar att det finns ett behov av det här i länet. 

– Behovet att få stå tillsammans en dag och visa att vi finns, vi har rätt och vi tar plats. Det visade de 3 500 som marscherade i helgen för människors lika värde. Det visade talet som Alice Bah Kuhnke höll. Hon talade om friheten att få vara den man är och att få vara stolt över den man är. Självklart pekade hon också på hur privilegierade vi är i länet och landet som har möjlighet att hålla en sådan manifestation utan att riskera att förtryckas. 

"Vanvettigt"

Personer från den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen försökte störa paraden. En av dem blev gripen av polis. 

– Vi var 3 500 som visade att kärlek är en förenande kraft och det var fem nazister som ville motsatsen, nämligen hata och förakta. Ingen av deltagarna i Pride-tåget var våldsam och det säger väl en del om hur vi tar oss an våra olika verkligheter. Pesonligen märkte jag inte av oroligheterna. 

Vad tänker du kring att de fanns där?

– För oss i Miljöpartiet är det orimligt att ens tänka tanken att nazisterna ska få sprida och nå fram med sitt hatbudskap. De hatar vad människor är, inte vad de valt eller vad de kan välja bort. Det är vanvettigt, vidrigt och sjukt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: