Annons:

Sök

Annons:

C gläds över förbättrat läge på hälsocentralen:

Centerpartiets regiongrupp besökte nyligen Vimmerby hälsocentral för att få en lägesrapport. Foto: Ossian Mathiasson

C gläds över förbättrat läge på hälsocentralen: "Gått åt rätt håll"

Ett år har gått sedan Centerpartiets senaste verksamhetsbesök på Vimmerby hälsocentral. Situationen har förbättrats även om det finns fortsatta utmaningar i verksamheten. 

Annons:

Centerpartiets regiongrupp gjorde verksamhetsbesök på Vimmerby hälsocentral och Vimmerby folkhögskola i fredags. Ett år efter senaste besöket på hälsocentralen ger Emmy Ahlstedt, Magnus Danlid och Karin Helmersson bilden av ett bättre läge.

Den så omtalade röntgenavdelningen, som stängde precis innan jul i fjol och öppnade i våras igen, var ett av flera diskussionsämnen.

– Vi fick under besöket reda på att de har öppnat röntgen en dag till. Istället för två dagar är den från och med nu öppen tre dagar i veckan, säger Karin Helmersson, gruppledare för Centerpartiets regiongrupp.

Röntgen i Vimmerby har mellan 50 och 60 patienter i veckan och det genomförs ungefär 100 röntgenundersökningar per vecka. 

– Anledningen till att röntgen pausades förra vintern var att man hade bemanningsproblem och stundande pensioner. Nu hittade man en lösning där ett par av pensionärerna jobbar kvar. Enligt min information ska de jobba kvar och de har kunnat nyrekrytera. Det ger en känsla av att det är stabilt framåt. Även om alla ville ha röntgen öppen så var personalfrågan ett problem. Det var frustrerande eftersom vi hade tekniken, anläggningen och personer som ville jobba kvar. Det löste sig och nu ser vi framåt, säger Magnus Danlid (C), ordförande i patientnämnden.

Bättre tillgänglighet på telefon

Emmy Ahlstedt nämner en annan glädjande nyhet på Vimmerby hälsocentral – tillgängligheten på telefon

– För bara ett år sedan hade man det jättetufft med tillgängligheten på telefon. Även om man ringde tidigt på morgonen var telefonkön fylld. Nu har man ändrat sina arbetssätt, prioriterat arbetet med telefon och vänt på situationen. Det är jätteroligt att de har satsat på det. Det kommer verkligen Vimmerbyborna till gagn med tanke på att det är länets största hälsocentral med 15 500 listade patienter, säger Emmy Ahlstedt.

Den kostym hälsocentralen nu har är den man behöver, enligt Magnus Danlid. 

– Sedan kommer det alltid finnas behov av att rekrytera och vi inom offentlig sektor har samma bekymmer som privata näringslivet att hitta arbetskraft i tillräcklig omfattning, säger Karin Helmersson. 

Precis som för ett år sedan fick C-politikerna information om att hälsocentralen behöver rekrytera sjuksköterskor och läkare. 

– När vi var här för ett år sedan kände vi att det var betydligt större utmaningar. Efter dagens informationsmöte känner vi att det har gått åt rätt håll. Det är färre vakanser, men det saknas fortfarande ett antal sjuksköterskor och någon läkare, säger Magnus Danlid. 

– De har ställt om arbetet över tid. Det är fler undersköterskor som kan göra arbetsuppgifter som sjuksköterskor gör och då har man löst en del av problemet, säger Karin Helmersson. 

"Allt färre ska ta hand om allt fler"

Emmy Ahlstedt berättar att utmaningen för hälso- och sjukvården är den demografiska utvecklingen. 

– Vi blir ständigt allt färre som ska ta hand om allt fler. Antalet 80-plussare kommer under närmaste åren öka med 50 procent. Det är positivt att vi lever längre och lever mer, men det ställer högre krav på hälso- och sjukvården och man pratar ofta om utvecklingen av nära vård. Det betyder att vi behöver ställa om våra arbetssätt för att kunna upprätthålla välfärden. För hälsocentralernas del betyder det att det blir viktigare att rekrytera läkare. De som verkligen behöver ska ha sin fasta läkarkontakt, säger Emmy Ahlstedt. 

Efter besöket på hälsocentralen begav sig politikerna till folkhögskolan för att bli informerade om aktuellt läge. 

– Folkbildningen står under hot just nu då vi vet att stödet från staten minskar. Tidigare har det funnits extra utbildningsplatser när man har sett att det är många som är arbetslösa i Vimmerby, men det kommer det inte finnas från staten nu. Det är en tuff tid för folkhögskolorna och hur påverkar minskat statsbidrag Vimmerby folkhögskola?

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: