Annons:

Sök

Annons:

M och KD reagerar på vargförslaget:

M och KD reagerar starkt på vargförslaget. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

M och KD reagerar på vargförslaget: "Alldeles för drastiskt"

Länsstyrelsen, med stöd av Naturvårdsverket, har presenterat ett förslag om betydligt fler vargar i södra Sverige. Ett förslag som M och KD inte jublar över. 

Annons:

Förslaget presenterade Länsstyrelsen, med stöd av Naturvårdsverket, för Kalmar läns viltförvaltningsdelegation i fredags. Förslaget handlar om att höja miniminivån av antalet vargar i södra Sverige från fem till 60 stycken. 

Det skulle ge betydligt fler vargar i länet och förslaget har mött motstånd från såväl politiskt håll som jord- och skogsbruk, markägare och jägarrepresentanter. 

Kristdemokraterna och Moderaterna har reserverat sig mot förslaget. Enligt M och KD går förslaget på tvären mot såväl livsmedelsförsörjnings- och beredskapsmål samt ignorerar åsikter hos de människor på landsbygden som drabbas av en ökad vargstam. 

– Givetvis bör ett riksdagsbeslut respekteras. Därför är det märkligt att det kommer upp förslag som innebär att man vill höja miniminivån av antalet vargar i södra Sverige från 5 till 60 stycken. Det är resultatet av en oansvarig rovdjurspolitik där Miljöpartiet haft ett stort inflytande. Det är bra att den nya regeringen har en samsyn om att följa tidigare nämnda riksdagsbeslut, säger Daniel Lindvall (M), ersättare i Viltförvaltningsdelegationen.

450 vargar i Sverige

I dagsläget finns cirka 450 vargar i Sverige. I somras lämnade regeringen ett uppdrag till Naturvårdsverket att senast den 30 juni nästa år redovisa förutsättningarna för att det nationella referensvärdet för varg med bibehållen bevarandestatus ska kunna vara i den lägre delen av intervallet mellan 170 och 270 vargar, som i sin tur baseras på ett riksdagsbeslut från 2013. 

– Det är onödigt att föregå pågående utredning med några månader. De miniminivåer som förslaget vill fastställa kan vara inaktuella mer eller mindre samtidigt som de beslutas. Jag menar att det är ett slöseri med tid och resurser. Dessutom är förslaget alldeles för drastiskt gällande antalet vargar i vår del av landet, säger Folke Pleijert (KD), ledamot i Viltförvaltningsdelegationen.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: