Annons:

Sök

Annons:

100 kronor för en tomt snart ett minne blott:

100 kronor för en villatomt i kransorterna är snart ett minne blott. Foto: MostPhotos

100 kronor för en tomt snart ett minne blott: "Nytt helhetsgrepp"

Under många år har kommunen subventionerat tomter i kransorterna. För 100 kronor har man kunnat bli tomtägare. Nu ska kommunen upphöra med det rabatterade priset.
– Vi tar ett nytt helhetsgrepp, säger Daniel Gottling Nestor (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Annons:

För att stimulera till byggande på landsbygden i kommunen och väcka intresse för detsamma har kommunen i många år haft 100-kronorstomter utanför tätorten. 

Beslutet togs i kommunfullmäktige redan 2005, men nu är snart 100-kronorstomterna ett minne blott. Tomter i Djursdala, Södra Vi, Gullringen, Storebro, Frödinge, Locknevi och Rumskulla har subventionerats tidigare. 

– Vi har gjort om sättet vi presenterar våra tomter på och i samband med det har vi sagt att vi ska ta bort den här subventioneringen. Vissa har också undrat varför subventioneringen finns och om det är något fel på tomterna med tanke på priset. Därför har vi tagit ett nytt helhetsgrepp kring marknadsföringen av tomterna, säger Daniel Gottling Nestor (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. 

"Lite tid på sig"

Ett enigt samhällsbyggnadsutskott har tagit beslut att upphöra med de subventionerade tomterna, men det är fullmäktige som har sista ordet. Subventioneringen ska upphöra från och med halvårsskiftet 2024. 

– Vill man köpa en tomt för 100 kronor, så har man lite tid på sig. 

Varför väljer ni att ta bort det?

– Vi har ju tagit ett nytt helhetsgrepp och ändrat om en del av marknadsföringen. Det gör vi för att synliggöra och lättare skapa försäljning i hela kommunen. De senaste åren har det inte varit någon jätteåtgång på de här tomterna. Det är viktigt att betona att vi på sikt vill sälja tomter i hela kommunen, men det är viktigt att de kostar lika mycket som värderingen säger. Det finns ju en värdering för varje enskild tomt och det är en ganska markant skillnad mot 100 kronor. 

Lanserat digitala kartor

Kommunen har nyligen lanserat digitala kartor, så kallade Storymaps. 

– StoryMapsen är verkligen ett lyft för Vimmerby kommuns hemsida och ett otroligt bra hjälpverktyg. Här får du en bra överblick över kommunens innehav av villatomter, verksamhetstomter och industrimark. Det går exempelvis att läsa om kommunens orter samt tillhörande detaljplaner. Flera av de frågor många kanske funderar över går att få svar på direkt i respektive StoryMap. Gå gärna in och kika, säger mark- och exploateringsingenjör Sandra Lövsjö, en av de tjänstepersoner som arbetat med projektet under hösten, i ett pressmeddelande.

Tanken är att det här ska underlätta för såväl medborgare som intressenter och tjänstepersoner.

– Det här blir lättare att ta till sig för den som kanske vill flytta till kommunen. Hittar man en tomt man gillar, så kan man ta reda på mycket information själv. Då behöver man inte heller ta kontakt med kommunen redan i det skedet, så underlättar för alla, säger Gottling Nestor.

I nuläget finns flest 100-kronorstomter i Storebro, Södra Vi och Frödinge. I Gullringen finns endast en ledig villatomt, men däremot ett 20-tal planlagda. Locknevi har ingen ledig men däremot fyra planlagda. Här nedan kan du se listan.

Fakta

Lediga villatomter i respektive ort: Frödinge (5), Locknevi (0), Tuna (0), Storebro (11), Gullringen (1), Djursdala (3), Södra Vi (10), Rumskulla (4).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: