Annons:

Sök

Annons:

  • Tårar och ilska:

    150 personer kom till bygdegården för mötet om skolans framtid i Tuna. Barn hade också gjort teckningar inför politikernas ankomst. Foto: Simon Henriksson

  • Tårar och ilska:
  • Tårar och ilska:

    Tunaprofilen Åke Hammarskjöld.

  • Tårar och ilska:

    Föräldraföreningens Michael Olsson.

  • Tårar och ilska:

    Kommunalrådet Helen Nilsson (S).

  • Tårar och ilska:

    Lizette Olofsson flyttade från Södermalm till Tuna.

  • Tårar och ilska:

    Ulrica Wall är en annan Tunaprofil som var mycket nära tårar.

  • Tårar och ilska:

    Angelica Karlsson, vd för Frödinge Hällerum Timber, talade också.

  • Tårar och ilska:

    BUN:s ordförande Peter Karlsson (C) förstås också på plats.

Tårar och ilska: "Tuna skola ska vara kvar"

Skolorna i Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna är hotade på nytt. Det första skolmötet, där politiker deltog, hölls på måndagskvällen i Tuna bygdegård.
– Tuna skola ska vara kvar, säger profilen Åke Hammarskjöld. 

Bygden vallfärdade till bygdegården. Hela 150 personer kom för att ställa sina frågor till politikerna och få veta mer kring hur de tänker angående att eventuellt lägga ned ortens skola. Stol efter stol fick hämtas extra.

Profilen Åke Hammarskjöld inledde mötet och fungerade som en konferencier under aftonen. Flera andra talare tog också vid efter honom.

– Vi ska hålla en bra och saklig ton. Folk är arga, upprörda och ledsna, men jag ska försöka hålla ihop det här, inledde han med. 

Nog blev det en saklig och bra ton genom hela kvällen. 

– Det var mycket känslor, men ungefär som jag förväntat mig. Det var sakligt och bättre än jag trodde. Man belyste saker som även vi tänker på och vi ska ha en genomgång på söndag, så då har vi en hel del saker att ta med oss, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) efter mötet. 

Många talade

Efter att Åke Hammarskjöld inlett med att berätta att skoldebatten ligger som en våt fläck över alla frågor kring utveckling och att politikerna måste ta till sig kritiken kring löftet om att inte röra skolfrågan igen berörde han utredningen som genomförts. 

– Det är bra att den gjorts, för det fanns inte för sju-åtta år sedan. Men ni måste ta det större perspektivet. Lägger man ned skolan minskar skattebasen, folk flyttar från kommunen och hus blir fritidsbostäder för tyskar eller svenskar som inte bor här. Några andra sätter sina barn i andra kommuner och då får kommunen ändå betala skolpengen. 

Han betonade sedan att stora delar av Tuna slutit upp för mötet. 

– Det är massa människor här utan barn eller som inte har barn i skolan längre. Det visar hur stolta vi är över vår skola. Det är en bra skola med behöriga lärare och med ett elevantal som ökar. Prognosen för 2028 är att det är 55 elever här. Det finns en skola som sticker ut med väsentligt bättre förutsättningar och det är Tuna. 

Föräldraföreningens Michael Olsson var näst på tur och pratade bland annat om att det skulle innebära orimliga avstånd och restider för barnen om de skulle gå i Frödinge skola. 

– På lång sikt är det en ekonomisk förlust att lägga ned skolan. Tunabygden kommer blomstra och inte dö ut om den får vara kvar, sa han bland annat. 

"Ser över allt"

Därefter var det Björn Tuneks tur. Han har granskat utredningen och var inte nådig i sin kritik, vilket ni kan läsa mer om HÄR. Efter honom fick kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S), som kvällens första politiker, prata inför åhörarna. 

Hon gav en bakgrund till varför utredningen som skolorna har gjorts.

– Vi har lovat saker och det kan man ångra i dag, men det är ekonomin och utmaningarna som gjort att vi har hamnat här igen. Vi gör sämre resultat än många kommuner runt omkring oss och är mycket dyrare än många andra kommuner. 

Totalt ligger Vimmerby kommun 59 miljoner kronor över den standardkostnad som finns, där man jämför sig med andra kommuner. För socialnämnden handlar det om 38 miljoner kronor och för barn- och utbildningsnämnden om 21 miljoner kronor. 

– Utredningen grundar sig i ekonomi och inget annat, sa hon.

På frågan om kommunens personalkostym och varför man exempelvis har 100 fler anställda än Mörbylånga, en kommun som är snarlik Vimmerbys befolkningsmässigt, svarade hon så här:

– Vi ser över allt, även personalomsättningen och har börjat friställa ett antal. 

"Vill fortsätta vara stolt"

Lizette Olofsson, som flyttat från Södermalm till Tuna och driver Vimmerby Stugby, talade också och berättade att hon inte flyttat dit om det inte funnits skola och förskola. 

– Vi som bor i Tuna vill inte bo i Nybble eller Nossen. Jag trivdes i Stockholm, men vill hellre bo här i Tuna. Det ska vara attraktivt att bo på landsbygden och inte tvärtom, sa hon bland annat. 

En annan stor Tunaprofil i form av Ulrica Wall höll det dittills mest känslosamma talet. Hon var flera gånger nära tårar. 

– Jag vill fortsätta vara stolt över att vara från Vimmerby och att vara Tunabo. Här sitter människor som bryr sig, barn som leker och farmödrar och farfäder. De vill kunna säga till sina barn att de gjorde rätt som bosatte sig här. Jag vet att kommunen inte är ett företag, men precis som ett företag behöver man satsa för att växa. Livsnerven för en ort är skolan och försvinner den, så kapar man livsnerven. Man kapar också möjligheten till kommande inflytt och utveckling. Jag är inte avundsjuk på er politiker, men litar på att ni tar rätt beslut. 

Angelica Karlsson, som är vd för Frödinge Hällerum Timber, fanns också på plats och valde att säga några ord. 

– Det jag har funderat över under kvällen är kommunens mål- och fokusområden. Både hela kommunen ska leva och en grön omställning. För en levande landsbygd behövs arbetstillfällen, ofta gröna, och då krävs det att folk vill bo och verka på landsbygden. 

"Därför vi är här"

Efter en kortare fikapaus återupptogs mötet och det var då dags för frågestund. En lång rad av frågor skickades i riktning till politikerna och handlade bland annat om långa restider för barnen, omvänd skolskjuts och beskrivningar om att man överväger att flytta från Tuna om skolan läggs ned. 

Lars Johansson från Vänsterpartiet gick ganska snabbt upp för att kommentera från majoritetens sida. 

– Utredningen är skriven på ett snävt sätt och väcker känslor – det är därför vi är här, för att få känslorna, åsikterna och faktan till oss. 

Åke Hammarskjöld pekade därefter, med en pekpinne till och med, på att kommunens fem uppsatta målområden inte kommer uppfyllas om skolnedläggningar blir verklighet. Efter lite fler frågor gick barn- och utbildningsnämndens ordförande, Peter Karlsson (C), upp för första gången. 

– Det är en intressant tanke med omvänd skolskjuts och har ni tips på hur man kan lösa det, så får ni gärna återkomma. Att vi hamnade här är väldigt olyckligt, men världen ser annorlunda ut. Nästan varje kommun har frågan uppe. Jag har 18,2 miljoner i underskott och ska hålla min budget. Då måste jag vända på varje sten. 

Han tryckte även på att de mellanstora skolorna – Södra Vi, Storebro och Frödinge – kommer minska på sikt och ha en överkapacitet. Att det skulle leda till att skolan i Tuna läggs ned, retade en del åhörare. 

– Om det är 18 miljoner i underskott, men skolan i Tuna håller budget så är ju inte Tuna problemet. Då är problemet någon annanstans, sa en åhörare. 

Väntat sig mer hätsk stämning

Kicki Willysson, som driver Knastorp Kaffe och Kultur, sa att hon kände en sorg över att det här är det enda alternativet. 

– Försvinner skolan går hela byn i sank. Jag känner en oro och vill ni bli ihågkomna för att det ni gjorde i et politiska karriär var att lägga ned en fantastisk landbygdsskola? 

En annan kvinna köpte hus i Tuna för fyra år sedan och kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon beskrev sin oro över att det inte ska bli som hon föreställt sig. Åke Hammarskjöld avrundade sedan med att säga att politikerna var välkomna tillbaka för att diskutera landsbygdsutveckling. 

– Men om ni lägger ned skolan och kommer hit för det, så kommer ingen vara här. Tuna skola ska vara kvar, sa han och drog ned kvällens högsta applåd. 

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) hade väntat sig en mer hätsk stämning. 

– Jag har varit med en gång förut och då var det mer hätskt. Men det här sättet är bättre att göra det på och vi har lärt av misstagen. Det blev ett bra möte med ge och ta-frågor. 

Söndagens informationsmöte för fullmäktige är stängt för allmänheten. 

– Både opposition och majoritet ska få en genomgång av hur utredningen har gjorts. 

Vad tänker du om det som kom fram kring utredningen?

– Vi tar med oss det och så får tjänstemännen svara på det. 

Vad innebär det för utredningen om det är plagierat och manipulerat?

– Jag vet inte om det har så stor betydelse. Utredningen innehåller så mycket, men det är bra om vi får det belyst. Även om det är kopierat så är det tankar bakom och professorer som sagt och skrivit det. Så helt fel är det inte.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: