Jan R Andersson besökte arbetsmarknadsenheten i Vimmerby i förra veckan med Marie Nicholson.
Moderaterna är inne på att lägga ned Arbetsförmedlingen. I förra veckan besökte riksdagsledamoten Jan R Andersson (M) kommunens arbetsmarknadsenhet – för att få en bild av vad en kommunal organisation kan uträtta.
– Jag är mycket imponerad över deras arbete, säger han.
Riksdagsmannen besökte Arbetsmarknadsenheten i Vimmerby tillsammans med Moderaternas gruppledare och socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson. Efter mötet med enheten i Vimmerby är riksdagsledamoten Jan R Andersson (M) ännu mer övertygad om att det kan vara rätt att lägga ned Arbetsförmedligen.
– Här har, som jag förstod det, 32 av 33 deltagare gått igenom enhetens process och befinner sig i utbildning eller arbete och inte längre i behov av försörjningsstöd. Det är mycket imponerande för det här handlar om omfattande utmaningar som börjar komma i kommunerna efter den stora flyktingström vi haft. En del kommuner är bättre rustade än andra. Den här utmaningen är kanske den allra viktigaste, för lyckas vi med den blir det bra – om inte får vi stora kostnader och sociala problem. Det är kommunerna som kommer få kostnaderna i form av försörjningsstöd om vi misslyckas. I Vimmerby har man förstått hur viktigt det är att möta den här utmaningen och man gör det genom att se människan och jobba vidare utifrån det, säger Jan R Andersson.
Efter mötet är han övertygad om vad en kommun kan göra för att få människor som står långt från arbetsmarknaden i arbete.
– Liknande insatser har visat sig mycket dyra och inte alls särskilt effektiva, säger Marie Nicholson.
"Fullständigt naturligt"
Moderaterna är på nationell nivå kritiska till Arbetsförmedlingen och är inne på att en nedläggning av den statliga myndigheten vore det bästa.
– För mig vore det fullständigt naturligt. Jag har aldrig gått dit, men visst är det en annan sak för mig som har erfarenhet och utbildning. Många personer som mister sitt jobb löser också situationen utan Arbetsförmedlingen. Min upplevelse är att Arbetsförmedlingen inte gör något under en lång tid för att de vet att personen säkert löser det här själv.
Till sig har han också fått en upplevelse från många företag om att de inte får den hjälp de behöver.
– Hur utbrett det är kan jag inte säga, men jag möter det ganska ofta och jag tror att det bottnar i en fyrkantighet och att man är bakbunden av politiken från Arbetsförmedlingen. En privat rekryteringsaktör kan lösa saker med en mjukare övergång.
"Krävs arbete"
Men Jan R Andersson inser att det finns väldigt mycket kunskap hos Arbetsförmedlingen.
– Det är viktigt att ta tillvara på den kunskapen. Sedan måste man se det strategiska, ska man ta bort det måste man få in det någonstans. Hur kompenserar man det? Är det önskvärt att kommunen ska stå som ansvarig eller ska man hitta regionala lösningar eller något kommunalförbund? frågar han sig.
Marie Nicholson menar det att kan finnas en rädsla för att förändra det här.
– Det krävs mycket arbete i omställningen och det måste ske varsamt. Hur förändrar vi ert arbetssätt? Man måste ta det här på allvar, för det finns en stor kompetens inom Arbetsförmedlingen.
I Vimmerby kan man inte gå till Arbetsförmedlingen sedan kontoret stängdes i början av året.
– Att det inte finns någonstans att gå gör att man börjar undra och ställer sig frågor. Kommunerna tänker nog och undrar om de kan ta över en del av frågorna, säger Jan R Andersson.
"Missar människor"
En modell likt den Arbetsmarknadsenheten har i Vimmerby tror han är mycket effektivt för att få människor långt från arbetsmarknaden att bli anställningsbara.
– I Vimmerby är det här ett bevis för att en kommunal förvaltning kan göra väldigt mycket bra. Att göra stora paket för grupper av människor är inte bra, man behöver se varje människa individuellt. Man missar människor om man har burktänkandet.
Jan R Andersson uppfattar att Arbetsmarknadsenheten var positiva till tankarna.
– Det behövs resurser för det också. Nu arbetar man med projekt på ett eller två år, men det behövs ju till en mer långsiktig strategi än så, säger han.
Marie Nicholson:
– Vi vet vilka bra jobb vår arbetsmarknadsenhet gör. Om de kan ta över mer av ansvaret, så skulle de kunna jobba ännu mer med dem som står längst från arbetsmarknaden.