Annons:

Sök

Annons:

Oroad för matförsörjningen vid en kris:

Niklas Gustafsson (M) oroar sig för matförsörjningen i kommunen vid en kris. Foto: Arkivbild

Oroad för matförsörjningen vid en kris: "Händer något nu har vi ingen mat"

Inträffar en större kris finns ingen mat. Det är oppositionsrådet Niklas Gustafssons (M) slutsats efter att kommunalrådet Helen Nilsson (S) besvarat hans interpellation.

Annons:

Oppositionsrådet ville veta mer om hur kommunens beredskap ser ut kring matförsörjningen vid en eventuell kris. Interpellationen ställde han till kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Hon berättade att hon tagit hjälp av kostchefen Sofia Andersson, räddnings- och säkerhetschefen Peter Helge, beredskapssamordnare Kenneth Söderberg och socialchefen Anette Nilsson. 

– Det händer mycket i de här frågorna nu. Vi har alltid haft en krisberedskap vid oväder, snöfall och så vidare. När det gäller det allmänna kris- och beredskapsarbetet finns tre vägledande principer och det är ansvarprincipen, likhetsprincipen och närhetsprincipen. Under krissituationer ska vissa verksamheter fungera så liknande normala förhållanden som möjligt. Vid större störningar har vi ett fåtal kök som klarar att tillaga mat. Det är kostenheten som ser över vilka köp som bör göras och tittar på vilka lager som bör finnas. Kostenheten ser också över vilka som kök som kan användas vid kris eller krig. Man tittar på att köpa in produkter med längre hållbarhet för att lagerhålla och för att säkra leveranser vid händelse av kriser eller krig, säger Helen Nilsson (S). 

Ska fungera vid brist på el

En fråga från oppositionsrådet handlade om vilka konkreta åtgärder som kommunen vidtagit för att säkerställa matförsörjningen för äldre och behövande. 

– Det finns en särskild beredskapshandbok man utgår från och det handlar om att kontinuitetsplaneringen fungerar, så att man klarar matförsörjningen både på kort och lång sikt. Ett konkret område handlar om reservkraft vid Vimarskolan, så att tillagningsköket ska fungera vid brist eller avsaknad av el. Man tittar också på vilka samverkande aktörer som behövs för att hantera en kris. Representanter från kost är också med när Krissamverkan Kalmar län har löpande dialoger om det här och likaså diskuteras frågan med angränsande kommuner. Det sker ett erfarenhetsutbyte inom Krissamverkan Kalmar län.

Men någon särskild kommunikation till äldre och behövande sker inte.

– Vi informerar inte om beredskapsåtgärder, men målet är att göra det genom att hitta lämpliga kanaler. 

"Då har vi ingen mat"

Niklas Gustafsson tackade för ett långt och utförligt svar, men konstaterade också att Vimmerby kommun inte har den beredskap han önskat sig.

– I exempelvis Linköping har man en helt annat beredskap. Händer något nu så har vi ingen mat, sa han krasst. 

– Vi har börjat köpa in mat med lång hållbarhetstid, men kan inte göra saker lika fort som Linköping. Vi försöker hänga med, svarade Nilsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: