Annons:

Sök

Annons:

  • Anonymt brev till toppolitikerna:

    Ett anonymt brev har gått ut till flera politiker, däribland kommunalrådet Helen Nilsson (S). Foto: Simon Henriksson

  • Anonymt brev till toppolitikerna:

    Ta bort tio procent av de anställda i stadshuset, föreslår man i ett brev.

Anonymt brev till toppolitikerna: "Minska personalstyrkan med tio procent"

Toppolitikerna i Vimmerby kommun har fått ett anonymt brev från en avsändare som säger sig jobba i stadshuset. Där vill man att antalet anställda i stadshuset ska minska med tio procent.
– Det är ännu ett besparingsförslag, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Brevet, som vi fick ut från kommunens postlista, är instämplat för en vecka sedan. Det har en anonym avsändare och riktar sig till Helen Nilsson (S), Lars Johansson (V), Jacob Käll (C), Niklas Gustafsson (M) och Ola Hammarbäck (KD). 

Inledningsvis får de fem politikerna ett tack för att de engagerat sig politiskt. Brevet är relativt kortfattat och handlar om den svåra ekonomiska situation kommunen står inför med ett flertal besparingar som nu är aktuella.

"Nu talas mycket om att spara pengar och inte minst på mindre skolor. Då är vi några som vill uppmana er att gå till Carolina Leijonram och ge henne i uppdrag att minska personalstyrkan i stadshuset med cirka tio procent", skriver man i brevet.

Tio procent av tjänsterna i stadshuset skulle motsvara tolv uppsägningar. Det är cirka 120 anställda som arbetar i stadshuset av kommunens alla anställda. 

"Hon (Carolina Leijonram, reds.anm) får gå till respektive förvaltningschef med den obekväma uppgiften, det är ett sätt att visa medborgarna handlingskraft och visa på att det kommer svida även i den egna organisationen", står det i brevet. 

Inga kompisöverenskommelser

Vidare skriver författarna till brevet att inte någon avdelning ska undantas.

"Den på senare år utökade HR-avdelningen får även den ta konsekvenser. Allt jobb kommer inte bli riktigt lika bra utfört, men det viktigaste kommer ändå ordna sig", skriver man.

Några "kompis-överenskommelser" bör inte tillåtas, skriver man vidare. 

"Hårt och tufft, men det ger en märkbar besparing och en viktig signal. Eftersom vi själva jobbar i stadshuset måste vi naturligtvis skriva detta anonymt. Tack för ordet, hoppas ni vågar", skriver man.

"Tar det för vad det är"

Vem som skrivit brevet och om man verkligen jobbar i stadshuset går inte att säga. 

– Det här är ännu ett besparingsförslag och det är inte så att vi inte tittar på det också. Vi går igenom bit för bit i varje förvaltning. Vi har redan gått igenom personal och tittat på utvecklingsavdelningen, socialen tittar på sina delar och i BUN har man också gått igång med sitt arbete när det gäller att jämföra sig med andra kommuner och hur stor personaltäthet man har. Vi håller på med den här delen också och det är inget nytt, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Hon ser det här som en del i den pågående debatten om skolorna. 

– Jag tar det för vad det är, ett inspel i den här debatten. 

Vet ni att brevet är skrivet av någon i stadshuset?

– Det finns varken bevis för ja eller nej där. Det är ingen underskrift och är troligen lagt på postlådan utanför. Det är ett stämplat kuvert och låg i våra fack efter uppsprättning. Jag tror att antingen är man drabbad av besparingsförslag eller så vill man ge oss tips. 

"Alla led behövs"

Helen Nilsson säger att det skulle få stora konsekvenser att skära bort tio procent av de anställda. 

– Det är chefer och tjänstemän för alla förvaltningar och det vore ganska många... Jag förstår att det finns en irritation och frustration där ute, men vi klarar inte verksamheterna utan våra chefer. Alla led behövs. 

Samtidigt säger hon att man inte tillsatt ett flertal vakanser under 2023 och att det arbetet fortgår.

– Vi har vakanssatt under den här perioden och fortsätter titta på det. Vi försöker hålla igen så gott det går, men kan inte göra det i all oändlighet. Men vi ser att 2023, 2024 och 2025 blir tuffa år att ta sig igenom. Det finns andra tjänster som sägs upp och det håller på att verkställas nu. Det är tjänstemännens sak att göra utifrån besparingsförslagen.

Kommunstyrelsen har sedan tidigare tagit ett flertal besparingar.

– Det är elva miljoner kronor vi har sett över och det är inga småsummor. Vi har sagt att vi ska ta upp ännu mer under våren och det kommer vi att göra. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: