Annons:

Sök

Annons:

TJÄNSTEN AVSKAFFAS – ANHÖRIGSTÖDET FÖRÄNDRAS

Lars Sandberg (C) och Eva Berglund (S) är vice ordförande respektive ordförande i socialnämnden. Foto: Simon Henriksson

TJÄNSTEN AVSKAFFAS – ANHÖRIGSTÖDET FÖRÄNDRAS

Pensionärsrådets protester hjälpte inte. Anhörigstödets utformning ska ändras och tjänsten som anhörigkonsulent avvecklas.
– Det här är inget som är gjort från en dag till en annan, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Annons:

Det har varit på gång en längre tid, men nämnden har skjutit upp beslutet flera gånger. Nu har socialnämnden tagit beslut om hur anhörigstödet ska se ut framöver. 

Nämnden går på förvaltningens förslag helt och hållet. Det innebär att tjänsten som anhörigkonsulent ska avvecklas och att flera olika yrkesgrupper i stället ska ha anhörigstödet i sitt uppdrag. 

Genom att plocka bort tjänsten som anhörigkonsulent räknar nämnden med att spara 580 000 kronor.

– Vi har fått informationen från förvaltningen och diskuterat det. Vi har tagit beslut att förändra utförandet av anhörigstödet, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Ska bilda ett team

Förändringen kommer dock ta tid att genomföra. 

– Det här är inget som är gjort från en dag till en annan. Förvaltningen har året på sig och så tas tjänsten som anhörigkonsulent bort från 2025. Vi har begärt återrapporter under 2024, säger Berglund.

I sitt förslag skrev socialförvaltningen att tid kommer frigöras hos exempelvis biståndshandläggare från och med 2025. 

"Istället för att minska antalet tjänster i den gruppen skulle arbetet kunna förändras till mer förebyggande och uppsökande insatser och även anhörigstöd", skrev man i ärendet. 

– Tanken är att bilda ett team med flera professioner i. Just som vårt anhörigstöd ser ut har det varit väldigt inriktat på de äldre. Kravet är att vi ska ha det inom LSS och IFO-verksamheten också. Det här teamet ska jobbas fram och ihop under 2024 och professioner från olika håll kommer ingå i detta, säger Berglund och fortsätter:

– I och med den nya socialtjänstlagen kommer många biståndsbeslut att göras digitalt. Det blir en enklare administration runt det och då räknar vi med att biståndshandläggarna ska kunna gå ned och ta över en liten del av det här.

"Ännu fler ska få stödet"

Eva Berglund säger att ett större ansvar kommer läggas på medarbetarna på golvet. 

– Det blir viktigt att kunna kommunicera med de anhöriga. Det är oftast de som jobbar närmast de äldre, som vet hur de anhörigas situation ser ut.

Lars Sandberg (C), vice ordförande i nämnden, säger att ambitionen och avsikten är att få ett bättre anhörigstöd.

– Ännu fler ska få stödet och det ska bli ännu bättre. Tidigare har det varit känsligt med en enda person som haft den här kunskapen. Vid en sjukskrivning faller hela kunskapen bort. 

Nuvarande anhörigkonsulent ska inte bli uppsagd. 

– Det blir någon form av annorlunda tjänst mot i dag. Vi har tjänster som inte är tillsatta och vi hoppas att personen vill ingå i det team som kommer att bildas. Det finns en väldigt stor kompetens som vi vill ta vara på.

"Så sjukt dumt"

I förra veckan kunde vår tidning berätta att pensionärsrådet, som består av pensionärsorganisationerna SPF, RPG, SKPF och PRO, gemensamt gick ut och var mycket kritiska till förslaget. 

– Det är så sjukt dumt. Vi har en expert på anhörigstöd men den planerar man att ta bort. Det här kommer hamna mellan stolarna, sa Lars-Inge Green och Göran Gustafsson i intervjun. 

Pensionärsrådet var också oroligt över att det skulle bli otydligt för medborgarna. 

– Vi tror att kommunikationen blir mycket krångligare. Biståndshandläggare är en kommunal myndighet och allt kommer bli bökigare för de anhöriga. Vi tror på rejäl försämring. Socialstyrelsen säger att man ska utveckla det här arbetet och bredda systemet, men varför ska man då uppfinna hjulet på nytt när man har kompetensen och erfarenheten, säger Göran Gustafsson 

Eva Berglund (S) och Lars Sandberg (C) är fullt medveten om kritiken. 

– Man får inse att alla förändringar skapar oro, men vi hoppas att det här ska bli till det bättre. Det är viktigt att det blir en tydlighet i vem man ska vända sig till. Det får inte bli en flummig verksamhet, utan det ska vara klart och tydligt vem man som anhörig vänder sig till. 

Nämden var enig i sitt beslut.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: