Att sätta en budget för snöröjning är förstås inte det enklaste. Det kan variera ordentligt från år till år, men 2024 slår nog något form av rekord.
Redan nu, den 13 februari, är årets snöröjningsbudget spräckt.
– Ja, det har varit mer snöfall än beräknat. Det är en post som är svår att budgetera för. Det blir extra problematiskt eftersom vi går in i ett nytt budgetår, men vintersäsongen löper mellan två år. Själva budgeten gäller ju för ett enskilt år, men säsongen pågår över två år, säger Daniel Gottling Nestor (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.
Budgeten för snöbekämpningen ligger på drygt en miljon kronor.
– Vi har inte alla fakturor, men har gått på vår logg och gjort överslag. I runda slängar kan man säga att vi gjort av med årets pott. Då är det bara för entreprenörerna. Vår egen styrka räknas inte in där, utan det går på driftbudgeten, säger Roger Lindell, gatuchef på kommunen.
"Inte varit så tidigt tidigare"
Kort och gott beror på att det snöat mer än förväntat hittills i år. Utöver det har snön varit lite extra besvärlig.
– Tidigare år har det varit snö som stannat kvar, men nu har det varit väldigt mycket fram och tillbaka. Det är snöfall ena dagen, nästa dag är det blött och moddar upp sig och sedan fryser det på och så får vi ge oss ut och sanda. Det kostar på.
13 februari känns väldigt tidigt för att pengarna ska vara slut?
– Jag har inte hört att det varit så tidigt tidigare. Jag har bara varit här i två år, men då har vi inte haft så mycket snö.
Av det här året återstår en del vinter innan våren kommer – och så kan det eventuellt komma en besvärlig vinter till efter hösten innan årsskiftet.
– Det är svårt att budgetera det här. De senaste två åren har vi haft mest vinter i december och det är lättare om det är i slutet av året. Nu blev det i januari. Det kan vara mycket vinter kvar ännu och vi får se hur vi gör.
"Kan inte buffra"
Daniel Gottling Nestor (S) säger att snöröjningsbudgeten är oerhört svårhanterlig.
– Det är en post som är lite mer flytande och säsongsbetonad utefter hur det blir. Vi kan ju inte budgetera med för mycket och sedan inte använda det. Man gör vad man kan med de medel vi har. Vi har haft år där vi inte alls nyttjat hela budgeten, men vi kan ju inte buffra för kommande år. Så ser det inte ut i den kommunala ekonomin tyvärr. Det är inte bra, men så är det.
Beror det här bara på att det snöat mer?
– Det beror också på när det väl snöar och hur det snöar. Det kan komma jättemycket en dag och då får man jobba dygnet runt. Ibland är det bara småduttar och ibland är det hyfsat mycket varje gång. Det blir kostsamt.
Snöröjningen fortsätter
Men behöver kommuninvånarna vara oroliga för att snöröjningen nu helt upphör? Nej, där har både Daniel Gottling Nestor och Roger Lindell lugnande besked.
– Vi slutar inte snöröja för att budgeten är nådd. Då är det annat som får stryka på foten. Vi gör uppföljningar hela tiden. Vi är inte inne och detaljstyr, utan verksamheten sköter det. Det kan vara underhåll på andra saker som får stryka på foten. Behövs det prioriteringar, så kopplas politiken in för att vara med och omprioritera, säger Gottling Nestor.
Vad är det som kan få stryka på foten?
– Det kan vara allt möjligt vad gäller underhåll på gatukontoret. Den diskussionen får man ha löpande. Generellt sett vad gäller investeringsbudgeten så har vi större behov än vi kan göra. Så därför är det prioriteringar hela tiden. Det blir samma sak här och man får försöka kapa kostnader på något annat ställe.
Men det finns ingen punkt där snöröjningen får åsidosättas?
– Nej, så kan det inte bli. Kommer vi till en sådan punkt så kopplas politiken in.
Roger Lindell säger att snöröjningen fortsätter som vanligt.
– Det blir ingen skillnad, även om det är tråkigt att pengarna slut. Vi kan ha mycket vinter kvar ännu det här året, men vi kan inte sluta snöröja för det. Vi får titta på vad vi kan dra in på eller så blir det ett underskott.
Vad kan det bli som får stå åt sidan?
– Det får man ta vartefter och se var vi hamnar när vinterperioden är slut. Är pengarna slut inför kommande vinter, så får vi titta på hur vi ligger och göra justeringar. Men det är redan tajt som det är.