Annons:

Sök

Annons:

Traditionen med vårmarknaden går i graven – blir tidigare satsning på sommartorget

Vårmarknaden i Vimmerby blir inte av i år. Däremot blir det en tidigare satsning på sommartorget. Foto: MostPhotos

Traditionen med vårmarknaden går i graven – blir tidigare satsning på sommartorget

Marknadstraditionen, med tre marknader årligen, sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Nu har politiken tagit beslut om en ny marknadsstruktur och vårmarknaden går i graven.
– Det har varit ganska lågt intresse en längre tid, säger utvecklingschefen Egon Karlsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Marknadstraditionen i Vimmerby sträcker sig tillbaka till 1500-talet och när Vimmerby fick tillbaka stadsrättigheterna 1604 skrevs det in i privillegiebrevet att staden årligen skulle hålla tre marknader. En tradition som alltså levt vidare till våra dagar.

Men nu går även den traditionen i graven.

Vimmerby kommun kommer inte längre arrangera någon vårmarknad. Politiken har nyligen tagit beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott om en ny marknadsstruktur. Och där finns inte vårmarknaden med.

– Det har varit ganska svalt intresse för marknader en längre tid generellt sett. Vi gjorde därför ett prov med externa partners kring höstmarknaden och det fungerade. När vi då tog fram underlag till politiken så tittade vi även på vårmarknaden och Tomasmarknaden. Då kom man fram till att vårmarknaden ställs in i kommunal regi. Däremot hoppas vi fortsätta med höstmarknaden med externa partners och jag hoppas kunna teckna avtal inom någon vecka, säger Egon Karlsson, utvecklingschef i kommunen. 

Men vårmarknaden skulle fortfarande kunna bli av. 

– Den skulle kunna drivas av någon annan och vill någon extern det, så hjälper vi gärna till. Samtidigt finns det flera andra marknader i kommunen, bland annat har Frödinge en påskmarknad och Nossen har en marknad. 

Har ni försökt hitta någon extern aktör till vårmarknaden?

– Vi har gjort ett halvhjärtat fösök. Tidigare har man försökt få föreningar att arrangera marknader, men föreningen har sina största intäkter från parkeringsplatser och vi har inte de möjligheterna att ta betalt för parkeringar här. Förslaget som vi hittade för höstmarknaden gav ett jättebra utfall och vi har tänkt att man kan spinna vidare på det, men politiken valde att arrangera Tomasmarknaden i egen regi och för vårmarknaden har vi inte hittat något. Men är någon intresserad av ett liknande upplägg som höstmarknaden så är det bara att höra av sig.

Färre och färre besökare

År för år har man sett hur både antalet knallar och marknadsbesökare blivit färre och färre. 

– Det är en lång tradition och givetvis är det tråkigt att bryta det, men nya tider ger nya förutsättningar. Man måste titta på utfallet och kan inte driva något år efter år med vikande trend. Einstein sa att definitionen av dårskap är att göra samma sak gång på gång och förvänta sig ett annat resultat. Personligen tycker jag då att det är bättre att öppna upp för andra alternativ och försöka utveckla de andra marknader vi har.

Dessutom blir det en tidigare satsning på sommartorget.

– Vi har sett att man skulle kunna nyttja sommartorget tidigare och nu öppnar vi det i mitten av maj, cirka två veckor tidigare än det har varit. Det möjliggör att få ett levande torg i form av sommartorget redan från mitten av maj. Då tänker jag att uteserveringarna kan komma igång tidigare och att man kan skapa nya möjligheter och något bra utifrån det. 

Vill se längre avtal

I höstas var det Stadshotellet och Guldkant som arrangerade höstmarknaden. Men Egon Karlsson vill inte kommentera om det är dessa två kommunen försöker få till ett avtal med nu. 

– Vi för diskussioner och i höstas var ett test med bra utfall. Vi vet att en extern partner behöver en viss långsiktighet i det hela för att kunna satsa. För att mödan ska vara värd och för att man ska investera tid och utrustning, så vill vi se ett längre avtal. 

När kan det vara klart?

– Jag är optimistisk och tror på att handla snabbt. Jag ska sätta mig med formalian kring avtalet och stämma av med aktören. Det ska sättas på pränt och vi ska komma överens om en del först innan vi går ut med något.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: