Annons:

Sök

Annons:

Nej till motion om mer kultur till funktionshindrade

Kristdemokraterna vill att Vimmerby kommun inspireras av Glada Hudik-teatern. Foto: Pressbild

Nej till motion om mer kultur till funktionshindrade

Det blev inget bifall till Kristdemokraternas motion om fler kulturmöjligheter för funktionshindrade. Majoriteten anser att motionens intentioner redan efterlevs.

Annons:

Förslaget kom ursprungligen från profilen Nathea Anemyr, som därefter anslöt sig till Kristdemokraterna och som varit en mycket aktiv debattör i frågan. Tillsammans med sin syster Noelle, som lever med Downs syndrom, startade Anemyr den uppmärksammade kampanjen Rocka Sockarna.

I motionen skrev KD bland annat såhär:

”Vilka kulturella uttrycksformer erbjuds de personer med funktionsnedsättningar som bor i Vimmerby kommun? Det är på tiden att ge personer med funktionsnedsättningar möjlighet att välja att utbilda sig och jobba inom kulturen. Många kommuner jobbar med musik och rörelse och teater för personer som inte klarar av ett jobb men som kan utvecklas på andra sätt. Vimmerby har goda förutsättningar, inte minst genom kommunens fina kulturskola. Kommunen skulle kunna ta kontakt med Glada Hudik för att få hjälp att starta en teater eller musikalskola för vuxna med funktionsnedsättning. Vimmerby har alla möjligheter att visa att vi är en kommun som vill se till allas rätt att påverka sitt liv. Där det finns människor finns det alltid olika behov".

"Tänker man stryka det?"

Motionens konkreta förslag var att utreda möjligheterna att utveckla kulturella aktiviteter, rörelse och dans för unga och vuxna personer med funktionsnedsättning skulle tas fram.

Så blir det inte. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet anser att det arbetet redan finns och att en utredning inte behövs.

En viss debatt fördes i kommunfullmäktige där KD:s Ola Hammarbäck propagerade för ett bifall.

– Det en viktig motion. I Vimmerby har vi bland annat Vimmerby Bowling och Vimmerby IF som gör ett fantastiskt arbete, men på det kulturella området är det också viktigt att det finns möjlighet att utveckla sig och aktivera sig. Alla är inte intresserade av sport. Jag tycker inte att det räcker med att säga att vi håller på redan, utan jag vill ta ett steg längre och ge motionen bifall. I det förslag till kulturplan som är ute nu står det att man vill ha ett bredare utbud för äldre och personer med olika behov. Tänker man under den här remissrundan stryka det för att man gör så mycket redan?

Vänsterpartisten Lars Johansson replikerade:

– Vi har inte för avsikt att stryka i kulturplanen. Det pågår ett arbete och erbjuds aktiviteter på kulturskolan och det har gjorts försök med kurser som riktar sig till den här målgruppen. Problemet är hur vi gör det mer attraktivt. Vi behöver inte en utredning, utan vi behöver hitta vägar för att få många aktiva. Bredden finns till viss del, men problemet är att få många deltagare.

Ola Hammarbäck begärde votering, men omröstningen slutade med en klar förlust. Motionen anses därmed besvarad.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: