Annons:

Sök

Annons:

Nytt avtal på plats efter utträdet:

Jacob Käll (C) säger att man behöver nytta förbundet Itsam mer som ett förbund. Foto: Simon Henriksson

Nytt avtal på plats efter utträdet: "Behöver nyttja förbundet mer som ett förbund"

Den 1 april lämnade till slut Kinda kommun Itsam. Nu är det fem medlemskommuner kvar och ett nytt Itsam-avtal finns på plats.
– Vi behöver nyttja förbundet mer som ett förbund, säger Jacob Käll (C), ordförande i Itsams direktion.

Det har varit några dramatiska år för kommunalförbundet Itsam. För sex år sedan fattade den dåvarande direktionen för Itsam beslut om att flytta kontoret från Kisa till Linköping. Detta trots att Linköping inte ingår i samarbetet. Det var en oenig direktion som tog beslut och Kinda jublade inte direkt över nyheten.

Ett arbete med att träda ur organisationen inleddes och nu, den 1 april, gick det formellt i mål. Då var Kinda ute ur förbundet. Nu återstår utöver Vimmerby bara Boxholm, Ödeshög, Åtvidaberg och Ydre i förbundet.

Kindas utträde har förstås tagit mycket tid de senaste åren, men nu ska Itsam blicka framåt.

– Nu är Kinda helt ute ur förbundet och den resan har gått bra för bägge parter. Det har varit komplicerat och mycket som skulle lösas rent avtalsmässigt, men nu är alla nöjda, säger Jacob Käll (C), som är ordförande i direktionen.

Men att Kinda klivit ur får också effekten av Itsam påbörjat en ny förändringsresa.

– Det är ett stort förändringsarbete nu och ett stort skäl till den förändringsresan är just Kindas utträde. En ny förbundsordning och ett nytt Itsam-avtal har arbetats fram och det har presenterats för oss kommuner. Det är nu ute på remiss.

"Itsam är självkritiskt"

När Peter Wallentin, som varit tillförordnad förbundsdirektör på Itsam, besökte kommunfullmäktige tidigare i år framkom en bild av ett samverkansförbund utan samverkan. Det är en stor del av det förändringsarbete som nu påbörjats.

– Vad det här handlar om är att Itsam ska stödja kommunerna mycket mer kring utvecklingsarbete. Itsam har till stor del varit en driftorganisation för IT och det är de duktiga på och det är vi nöjda med, men det är mer basverksamhet. Ska vi kunna digitalisera oss ordentligt krävs det att vi gör verksamhets- och utvecklingsfrågor tillsammans med Itsam. Det är det mycket fokus på i det nya avtalet.

Det handlar om att jobba mer tillsammans inom förbundet och mindre var för sig.

– Den resan är påbörjan. Vi fem medlemskommuner har nästan jobbat var och en och sedan använt Itsam som it-leverantör. Vi är inte där ännu, men nu pratar vi om att om vi exempelvis ska ha ett nytt HR-system så kanske vi fem kommuner köper från samma leverantör, men enar ändå inte våra processer. Där finns en jättepotential att spara pengar. Det tittar vi på nu. Vi kanske kan jobba med löner på ett och samma sätt och med ett och samma system.

Likadant kan det vara exempelvis med kontaktcenter.

– Vi kan fortfarande ha folk i varje kommun, men med samma digitala system kan vi bli mer kostnadseffektiva och i förlängningen, om det till exempel är en man kort här, så kan man låna från varandra. Det är en resa vi påbörjat nu och de nya styrdokumenten pekar i den riktningen.

Jacob Käll säger att Itsam är självkritiskt.

– Det här är ett sätt att komma framåt och jag ser positivt på förändringsarbetet. Vi behöver nyttja förbundet mer som ett förbund och samarbeta mer kring olika verksamhetsområden. Itsam är en bra leverantör av teknik, servrar och säkerhet, men det finns många fler sätt där vi kan jobba på samma sätt i kommunerna och uppnå de stora synnergieffekterna. Det ställer krav även på kommunerna, men det ska Itsam hjälpa till att underlätta.

Ville ha hem Itsam i valrörelsen

Själva flytten till Linköping från Kisa skulle göra det enklare för förbundet att rekrytera kompetent personal. Det arbetet totalsågades i en granskningsrapport nyligen.

– Det är en tung kritik på den här punkten, men vi vet också att Itsam sitter i en utsatt position just nu. Itsam ska komma in med svar och vi hoppas att det här ska bli bättre, sa kommunens revisor Claes Markstedt på senaste fullmäktigemötet.

Det som var frapperande var att det över huvud taget saknades styrdokument på området. Det fanns ingen tydlig ansvarsfördelning, inga uppsatta mål eller strategier och inget aktivt arbete för att säkra kompetensförsörjningen. Det genomfördes heller inga uppföljningar av avgångsintervjuer.

Revisorerna kom med flera rekommendationer till Itsam.

– Jag tänker inte så mycket om det ännu. Vi har gett ett uppdrag till Itsam att svara på rapporten och jag har egentligen inte mer att säga innan den operativa ledningen tittat på det, säger Jacob Käll (C).

I valrörelsen 2022 tryckte Jacob Käll hårt på att Itsam skulle tas hem till någon av medlemskommunerna.

– Jag tycker fortfarande att vi ska klara av att ha kontoret i det geografiska området, men det är ett stort omställningsarbete och det är inte läge att ta en sådan fråga nu. Jag vill se vad ledningen svarar på rapporten först. 

Itsam har strax över 40 medarbetare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: