Kommunens boende i Locknevi stängs i januari nästa år. Eva Berglund, ordförande i socialnämnden, på bilden.
I januari nästa år stängs kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn i Locknevi. Anledningen är helt enkelt färre ensamkommande.
– Vi har tagit beslut på att vi lämnar Röda villan i Locknevi den 22 januari. Då har vi kvar Södra villan som HVB-hem och stödboende i Blå villan, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i socialnämnden.
Efter en mängd förseningar öppnades slutligen boendet på Nygård i Locknevi under hösten 2016. Under tiden hade en avdelning på vård- och omsorgsboendet Vimarhaga använts.
Inte ens ett år har gått sedan boendet öppnats innan beslutet om att verksamheten i Röda villan avvecklas kommer.
– Det här har minskat stadigt. Under 2017 kom endast ett ensamkommande barn till Vimmerby och det handlade om en anhörigplacering, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).
I nuläget bor tolv personer på HVB-hemmet i Locknevi, åtta på HVB-hemmet i Södra Vi och åtta på Blå villan i Vimmerby. I det som kallas utsluss, vilket vill säga att de ensamkommande bor i egna lägenheter, bor 16. 28 av de här personerna har fått permanent uppehållstillstånd.
Därmed kvarstår 16 ensamkommande som fortfarande väntar.
– Drastiskt på en kort period har det förändrats, säger Berglund.
Lägre prognos
Prognosen är att det kommer finnas ännu färre i kommunens system den 22 januari 2018. Prognosen i januari 2018 är 16 barn i behov av HVB-hem och 20 i behov av stödboende. Prognosen ett par månader framåt är ännu lägre.
Kommunen har även diskuterat Södra villans framtid.
– Vi kanske kommer till en punkt där vi inte har så många i Södra villan heller, så vi har diskuterat några alternativ. Det är absolut inget beslut taget, men det finns möjlighet till samverkan med andra kommuner eller att möjligtvis sälja platser till andra kommuner, säger Nicholson.
"Enorm fördel"
Kommunen har haft få barn placerade utanför kommunen.
– Vi har en enorm fördel av att vi har ordnat det här själva, för det här drabbas alla kommuner av. I den bemärkelsen står vi fria att göra förändringar, säger Berglund.
Verksamheten som helhet, inklusive den administration den kräver, ska finansieras inom de statliga ersättningar helt och hållet.
– Det ska inte gå några kommunala pengar till det, men har vi två, tre på HVB-hem så går det inte. Då måste vi hitta någon samverkan, säger Nicholson.
Vad händer med de som har arbetat på Röda villan?
– Samtliga kommer få erbjudande om andra tjänster. Ingen har sagts upp, de ska erbjudas en annan tjänst inom kommunen.
"Fint boende"
Det var Vimarhem som stod för de investeringar som gjordes i Locknevi – men samtidigt sparade kommunen mycket pengar när 33 ensamkommande bodde på Vimarhaga.
– Det är ett himla fint boende, så man önskar att det finns några som flyttar dit. Det är jättefint, säger Eva Berglund.
Under 2016 avvecklades också HVB-hemmet Gula villan i Gullringen. Som mest hade kommunen över 80 ensamkommande i sin verksamhet.
– Sedan årsskiftet 2015/2016 så har det inte varit något inflöde alls. Det berodde på gränskontroller och det som gjordes.
Marie Nicholson:
– Vi har en bra framförhållning och en bra kartläggning från förvaltningen kring hur det kommer se ut.
I april 2018 beräknas kommunen ha 13 barn i HVB-behov och tolv barn i stödboende.