Annons:

Sök

Annons:

Profilerad rektor sjukskriven – klasser slås ihop

AL-skolans rektor Josephine Svensson är sjukskriven i en över en månad. Samtidigt kommer en av årskurserna på hennes enhet gå från fyra klasser till tre i höst. Foto: Pressbild

Profilerad rektor sjukskriven – klasser slås ihop

Fyra klasser blir tre i en årskurs på Astrid Lindgrens skola i höst. Klasserna kommer består av uppemot 30 elever. Samtidigt har skolans rektor Josephine Svensson blivit sjukskriven.
– Jag har inga kommentarer om det, säger grundskolechefen Caroline Åhlund

Josephine Svensson är en av kommunens mest profilerade rektorer och har varit ansvarig för högstadiet på Astrid Lindgrens skola i flera år. I den ekonomiska kris som präglar Vimmerby kommun i allmänhet och barn- och utbildningsnämnden i synnerhet har Josephine Svensson varit tydlig med att gränsen är nådd.

Efter att skolorna på landsbygden räddades var Svensson orolig för ytterligare besparingskrav och när DV berättade att tre tjänster försvinner från högstadiet i höst skrev Svensson såhär i ett mejl: 

"Det känns fruktansvärt tufft. Alla roller inom skolan är viktiga roller. Vi får också under hösten ett ökat elevantal men måste minska personaltätheten, vilket egentligen känns som en orimlig ekvation. Det är dock ett faktum att det inte finns pengar", skrev Josephine Svensson i ett mejl till DV 

I fredags blev Josephine Svensson sjukskriven. I ett första skede gäller sjukskrivningen till och med den 10 juni.

– Varför hon är sjukskriven kommer jag inte kommentera, det går jag inte in på, säger grundskolechefen Caroline Åhlind.

Finns det någon koppling till det svåra ekonomiska läget?

– Jag har inga kommentarer om det, det är Josephine vi måste vara rädda om nu.

Vi har varit i kontakt med Svensson som inte vill lämna någon kommentar.

Anna Ljungqvist, avgående rektor för låg- och mellanstadiet på AL, kliver in som tillförordnad rektor.

– Vi har även delat upp arbetsuppgifterna för att skolan ska fungera.

 "Klart att det blir en oro"

Samtidigt står det klart att eleverna i årskurs åtta kommer gå från fyra klasser till tre. Den klass som idag består av 15 elever kommer att spridas ut till de andra tre klasserna som kommer landa på uppemot och runt 30 elever vardera i höst.

”Min oro är att det blir väldigt många elever i klasserna. Vad man kan utläsa från en undersökning i "Vi Lärare" är att hela 83% av lärarna (gällande åk 7-9) inte upplever sig hinna se alla elever i stora klasser. Det har även gjorts många andra studier som påvisar att stora klasser inte är gynnsamt, varken för lärarnas arbetsmiljö eller för eleverna”, skriver en vårdnadshavare till DV.

Caroline Åhlund bekräftar förändringen som görs av ekonomiska skäl.

– Huvudanledningen är de besparingsåtgärder som vi står inför, vi ser över hur vi hushåller med våra pengar och hur vi använda dem på bästa sätt. Det här ska bli bra det går för eleverna, vi ska jobba med grupperna och göra vad vi kan för att skapa en fin gemenskap framåt.

Hur påverkar det eleverna?

– Det är klart att det blir en oro, all förändring är jobbig och vi måste följa det här nogsamt. Både de som splittras och de som får nya klasskamrater påverkas, det är ett stort ansvar på oss för att se till att det blir det bästa möjliga.

Hur gör ni det rent konkret?

– Ja, det kommer utgå mycket från och kring elevhälsan där det handlar om aktiviteter och övningar för att stärka grupperna.

Har ni fått några reaktioner till er?

– Jag har inte fått några reaktioner och inte följt upp det på skolan än.

Hur påverkar förändringen elevernas möjlighet till studier och måluppfyllelse?

– Vi har ett ansvar för att uppfylla det oavsett hur stora klasserna är. Vi ska jobba på så att eleverna får det de har rätt till.

 "Handlar om en helhet"

Åtgärden är inte aktuell på andra enheter.

– Det har jag inga uppgifter om. Det här var nödvändigt på AL-skolan.

Hur mycket sparar man?

– Det handlar om en helhet med hela budgeten. Josephine och övriga har gjort olika avvägningar. Det här ligger i det besparingskrav vi haft på oss sedan tidigare, vi är inte i hamn än, utan det handlar om att anpassa inför nästa läsår.

Både fack och rektorer har varit uttryckt oro över det ansträngda läget. Hur ser du på situationen?

– Jag kan konstatera att vi har en ansträngd budget och rektorerna med sin personal får jobba hårt för att nå resultat. Vi behöver se över ytterligare vad vi kan göra framöver.

Det kan bli aktuellt med fler neddragningar?

– Det är ett alternativ. Förvaltningen gjorde en utredning som visar hur vi kunde minska kostnaderna och det är politiken som fattar beslut.

Känner du att ni har möjlighet att ge alla elever det de har rätt till?

– Vi har ganska knaper budget, men vi gör så gott vi kan.

Du vill inte svara ja eller nej på den frågan?

– Nej, jag svarar så, vi har det knapert och personal och rektorer gör allt de kan för att det ska gå ihop. Så skulle jag vilja svara.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: