Annons:

Sök

Annons:

Mycket dyster prognos – så illa ser kommunens ekonomi ut

Kommunens ekonomiska läge är allt annat än hoppingivande. Att nå nollresultat kommer inte gå, enligt Helen Nilsson (S). Foto: Simon Henriksson

Mycket dyster prognos – så illa ser kommunens ekonomi ut

Det aktuella ekonomiska läget var inget upplyftande att ta del av för kommunstyrelsen nu i maj månad. Budgeterat är ett nollresultat – men det ser ut att bli enormt mycket sämre än så. 

Annons:

Inför 2024 budgeterade den rödgröna majoriteten med ett nollresultat för året. Då hade man dessutom lagt 14 miljoner kronor som ett odefinierat sparbeting under finansen. Det var en budget som i princip helt saknade nya satsningar. 

– Det är en stram budget och vi måste sänka våra kostnader, sa Jacob Käll (C) från majoriteten vid budgetdebatten i fullmäktige i november.

– Vi kommer göra ett ärligt försök att hålla den här budgeten, förklarade kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Men det ärliga försöket ser ut att bli svårt. Det aktuella ekonomiska läget i maj månad visar en prognos på -30 miljoner kronor gentemot budget. 

– Vi har levt med det här en stund nu och försökt fokusera på förbättringar. Det är alltid tufft, men vi försöker jobba vidare för att få ett bättre resultat under året, säger Helen Nilsson (S).

Vad ser ni för möjligheter till det?

– Några möjligheter finns det. Positivt är bland annat att socialnämnden ser ut att gå mot ett nollresultat. Det underlättar totalt sett.

Nollresultat en utopi?

Men att det ska bli ett nollresultat framstår som en våt dröm.

– Nej, det tror jag faktiskt inte är möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande.

Just nu jobbas det med införandet av den nya prislappsmodellen i budgetarbetet inför 2025.

– Vi är relativt positiva till det och att det ska bli mer grundligt. Internt har vi konstaterat att vi har relativt höga kostnader och har under rätt många år. Det är inget man löser på ett år, utan det krävs ett långsiktigt arbete. Man måste ha tålamod, säger Lars Johansson (V).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: