Annons:

Sök

Annons:

Kommunen förlorade striden om Yxern:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) vet inte hur kommunen nu ska göra. Foto: Arkivbild

Kommunen förlorade striden om Yxern: "Ger oss inte lätt"

Striden om sjön Yxern sträcker sig många år tillbaka i tiden. Nyligen förlorade kommunerna Vimmerby och Västervik i mark- och miljööverdomstolen. Men kommunerna kanske inte gett upp.
– Vi får se hur vi gör och om vi överklagar, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

En vattendom från 1938, som kallats uråldrig, gjorde att sjön Yxern, som ligger precis vid kommungränsen mellan Vimmerby och Västervik, blev en mycket het fråga för snart tio år sedan. Kampen om sjön har fortsatt och i maj 2022 gav mark- och miljödomstolen kommunerna rätt i frågan om att göra en utrivning av regleringsdammen i sjön.

Tanken var då att utflödet skulle likna det naturliga utflödet desto mer. Många som varit missnöjda med vattendomen i decennier jublade, men kring byn Yxered fanns samtidigt många kritiker. Det fanns en oro för vad som skulle hända med byn om vattenflödet minskade.

Det fick också många Yxeredsbor att överklaga domen. Nyligen kom mark- och miljööverdomstolen med sitt utslag – och man ger Yxeredsborna rätt. Enligt domstolen är den enda som har rät att riva ut dammen dess ägare, vilket är Yxerns regleringsföretag.

Därmed förlorade kommunerna striden om sjön och kommunerna får nu dela på rättegångskostnaderna för motparten, vilket totalt handlar om 189 575 kronor.

Tillbaka på ruta ett

Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) konstaterar att man nu är tillbaka på ruta ett. 

– Det blev ett bakslag kan man säga. Vi fick inte rätt i den här instansen, säger hon.

Jacob Käll (C), vice ordförande, konstaterar i princip samma sak.

– Det har funnits en rädsla för att Yxeredsån ska svämmas över och samtidigt en rädsla för att den ska torrläggas i olika lägen. Nu står vi utan reglering igen och den gamla domen gäller igen.

Ska kommunerna överklaga?

Frågan är nu hur kommunerna ska göra. Det finns en möjlighet att överklaga mark- och miljööverdomstolens utslag till Högsta domstolen.

– Det kan bli samma läge i Yxern igen och det är vi inte glada åt. Antingen ska vi överklaga det till högsta instans eller släppa det och låta regleringsföretaget komma fram till hur man ska göra. Vi ska ha ett möte nästa vecka. Vi ska även prata med länsstyrelsen. Vi ger oss inte så lätt, men samtidigt är det inte lätt med alla instanser. Det vi kan göra är att överklaga och vi ska gå igenom det tillsammans med Västervik, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: