Annons:

Sök

Annons:

Översiktsplanen ytterst nära målgång – här var politiken inte överens

Här vid sjön Borstingen kan det bli bostäder. Foto: MostPhotos

Översiktsplanen ytterst nära målgång – här var politiken inte överens

Arbetet med översiktsplanen har pågått i flera år. Nu har kommunstyrelsen antagit den – men helt överens var inte politikerna. 

Annons:

Under en längre tid har arbetet med att ta fram en ny översiktsplan, som ska sträcka sig till 2050, pågått i Vimmerby kommun. Översiktsplanen har varit ute på samråd och granskning och kommuninvånare, grannkommuner och andra aktöer har haft möjlighet att påverka översiktsplanens innehåll.

– Tittar man på enskilda yttranden handlar det om ett 50-tal. Jag skulle nog inte säga att det var varken mycket eller lite. Det var rätt normalt. Vi har fått in yttranden från privatpersoner, föreningar, företag, myndigheter och grannkommuner, berättade Maria Bolin, samhällsplanerare på kommunen i maj månad förra året.

Förstås finns det en hel del som ändrats under resans gång. Boenden kring sjön Borstingen har tidigare protesterat mot planerna för ytterligare exploatering i strandnära läge vid sjön. Från början handlade det om betydligt fler, men i den slutgiltiga översiktsplanen handlar det om ett 30-tal bostäder.

Inte ense om allt

Kommunstyrelsen var enig om helheten, men det fanns några punkter där man inte var helt ense. Det rörde bland annat om hur många områden som ska pekas ut för vindkraft. Moderaterna, med Niklas Gustafsson (M), har lagt en motion om att Vimmerby ska bli en vindkraftsfri kommun. Motionen blev det avslag för i kommunstyrelsen.

– Det fanns några undantag där vi inte var överens och ett är om vindkraften. Vi i majoriteten ansåg att vi kunde ha fler områden medan andra tycker vi ska förhålla oss till färre. Nu pekar vi ut ett antal områden, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Det finns privat industrimark i nära anslutning till Arlarondellen i Vimmerby. Det rör sig om cirka 20 000 kvadratmeter industrimark. Men detta har nu försvunnit från översiktsplanen.

– I den gamla översiktsplanen fanns det här med, men vi har med det regelverk som finns och de undersökningar som är gjorda ansett att vi inte tar med den som ett bra ställe för tung industri på. Det finns möjlighet att söka bygglov nu, men ett par decennier fram ser vi att det inte är bra, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Moderaterna ansåg att industrimarken skulle vara kvar och Ola Hammarbäck (KD) anmälde sig jävig.

– Det var de här två bitarna vi inte riktigt var överens om.

Ska tas i maj

Nu är översiktsplanen antagen i kommunstyrelsen och ska komma upp i fullmäktige nu i maj månad.  

– Man har jobbat väldigt intensivt med översiktsplanen emellanåt, men nu är vi i sluttampen. Vi ligger helt enligt tidsplan, säger Jacob Käll (C).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: