Annons:

Sök

Annons:

SD till motattack lokalt – menar att S bryter mot kommunallagen

Jimmy Rödin är gruppledare för SD i Vimmerby. Foto: Arkiv

SD till motattack lokalt – menar att S bryter mot kommunallagen

Socialdemokraten David Fernhed har gjort Kalla Faktas avslöjande om SD:s trollfabriker till en kommunal fråga. Nu slår Sverigedemokraterna tillbaka och anklagar S för att bryta mot kommunallagen. 

Annons:

TV4 har genom Kalla Fakta inflitrerat Sverigedemokraterna med dold kamera och säger sig kunna visa hur partiet försöker manipulera unga väljares åsikter genom att bedriva så kallade trollfabriker. 

Reaktionerna efter avslöjandet har varit stora runt om i landet och nu har det blivit en fråga även lokalt. S-politikern David Fernhed har försökt att göra det till en lokal fråga och har lämnat in en interpellation till SD:s gruppledare Jimmy Rödin med rubriken "angående finansiering av trollfabriker med skattemedel från Vimmerby kommun". 

Fernhed (S) vill veta hur mycket av tidigare utbetalda partistöd från Vimmerby kommun som gått till att "finansiera Sverigedemokraternas trollfabriker" och hur mycket av årets partistöd på drygt 71 000 kronor som kommer skickas till riksorganisationen, enligt interpellationen. 

Menar att S bryter mot kommunallagen

Men Sverigedemokraterna slår nu tillbaka och avfärdar vad man kallar "falska anklagelser" och menar samtidigt att Socialdemokraterna bryter mot kommunallagen. 

"Enligt kommunallagen får interpellationer i kommunfullmäktige ställas till nämnders och styrelsers ordförande. Men som styrande majoritet är det enbart S, C och V som innehar ordförandeposterna i Vimmerby kommun", skriver SD i ett pressmeddelande. 

– Interpellationer är ett verktyg som oppositionen ska kunna använda för att ställa frågor till och debattera med de politiskt ansvariga i styret, inte tvärtom. Antingen kan inte S kommunallagen, eller har man redan abdikerat och avgått. I så fall är Sverigedemokraterna beredda att ta över ansvaret för styret av kommunen och ordförandeposterna, säger Jimmy Rödin, gruppledare för Sverigedemokraterna i Vimmerby kommun.

Menar att det är svartmålning

Sverigedemokraterna har kategoriskt förnekat skattefinansierade trollfabriker och menar att partiet inte har något att dölja. Jimmy Rödin betonar ändå att lokalföreningens avgifter används för en partigemensam valfond och för administrativt stöd. 

– Valfonden används för större och rikstäckande annonskampanjer inför de allmänna valen och det administrativa stödet täcker föreningsservice som till exempel mejlsystem, webbsidor, medlemsregister och en utbildningsportal. Andra partier har liknande upplägg, så det är inget konstigt. Den verkliga avsikten med att Socialdemokraterna nu försöker ta rygg på TV4:s drev mot SD är, förutom att svartmåla oss, att vi ska tvingas ägna tid åt att diskutera och hantera meningslösa sidofrågor istället för våra viktiga sakfrågor i EU-valet, som migrationen och att beslutsmakten ska ligga i Sverige och inte i Bryssel. Och att så många som möjligt går och röstar, säger Jimmy Rödin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: