Annons:

Sök

Annons:

En eller två högstadieskolor i Vimmerby – nu finns ett beslut

Nu har majoriteten tagit ett beslut. Så blir det med skolfrågan i Vimmerby. Foto: MostPhotos

En eller två högstadieskolor i Vimmerby – nu finns ett beslut

Det har varit en fråga ett bra tag. Ska Vimmerby ha en eller två högstadieskolor? Nu har majoriteten tagit ett beslut och barn- och utbildningsnämnden var helt enigt om att behålla nuvarande struktur.
– Det har funnits för- och nackdelar med båda förslagen, säger Peter Karlsson (C), avgående ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons:

Vad som ska hända med skollokalerna i Vimmerby tätort var en fråga som väcktes till liv för drygt ett år sedan. Av rädsla för skyhöga driftskostnader med en ekonomi i princip i fritt fall såg den rödgröna majoriteten ingen annan väg framåt än att skrota storsatsningen på en ny högstadieskola i tätorten.

Då blev uppdraget att se över hur skolorganisationen i Vimmerby tätort skulle se ut i framtiden. Skulle man fortsatt ha två grundskolor och två högstadieskolor eller skulle man ha en grundskola och en högstadieskola? Redan 2017 fattade nämnden beslutet om att man skulle ha ett samlat högstadium i Vimmerby och skulle nu antingen stå fast vid det eller ompröva sitt beslut. 

Frågan bordlades i december och ärendet skulle ut i de olika grupperna igen. Då räknade man med att kunna presentera ett viljebeslut under våren 2024. Men vid senaste sammanträdet bordlades frågan ännu en gång.

Nu, vid majsammanträdet, har politikerna tagit ett beslut. Enigt har nämnden sagt att man behåller den nuvarande strukturen i tätorten. Det innebär att både Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan fortsatt kommer vara både grund- och högstadieskolor.

– Vi har haft diskussioner och det var svängt åt olika håll. Det finns för- och nackdelar med båda förslagen, men som läget är nu så har vi valt att behålla det som vi har det, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Varför?

– Det finns fördelar med lärarkompetenser genom att ha en skola och även att motverka segregationen. Att bara ha en enda 7-9 och en enda F-6 gör det svårt för elever att byta skola. Det förekommer en del byten och det hade varit en nackdel.

Har det varit svårt att komma överens inom majoriteten?

– Inom partierna har det funnits olika syn och vi ser för- och nackdelar med båda, men nu har vi blivit överens.

"Krävs mycket investeringar"

Ola Hammarbäck, KD:s representant i barn- och utbildningsnämnden, säger att det här är ett viktigt beslut att fatta.

– Vi har resonerat fram och tillbaka och varit inne på andra möjligheter, men vi såg det här som den bästa lösningen. Vi var klara innan majoriteten och är nöjda med att det finns en samsyn kring det. Att ta det här beslutet är viktigt eftersom det är åtgärder som behöver ske i båda fastigheterna. Det krävs mycket investeringar på båda skolorna. 

Tjänstemännen kan nu börja titta på vad som behöver ske på de båda skolorna.

– Det handlar om att få det mer hållbart och det är den främsta utmaningen. Vi har en del tillfälliga lösningar och nu kan det arbetet påbörjas. Det blir samhällsbyggnadschefen som är samhållande i det arbetet, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson. 

"Vågar inte killgissa"

Tidigare har man sagt att det är stora investeringar rent ekonomiskt som krävs i de båda nuvarande skollokalerna.

– Jag vågar inte killgissa på något. Vi har inte börjat att titta på det ännu, så allt är bara killgissningar, säger Ola Karlsson. 

Det har nämnts ganska stora summor tidigare som skulle krävas?

– Det beror på och är avhängigt vad vi kan göra på AL-skolan i dag. Den stora knäckfrågan på AL är om vi kan få till lokallösningar inom befintlig tomtgräns. Som ni vet är det svårigheter med skolgårdens storlek och går det att bygga på höjden? Det är något vi behöver titta på i ett första skede. Går det att utvidga skolans fastighetsgräns och var hamnar man då? Prislappen kan bli väldigt olika och det är svårt att sia om. 

När går det att säga det?

– Det är svårt att svara på. Nu har vi väntat på det här beskedet och tidigt i höst kanske det går att ha en möjlig tidsplan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: