Annons:

Sök

Annons:

Ljusning för nämndens ekonomi:

Peter Karlsson (C) är avgående ordförande i BUN. Foto: Arkivbild

Ljusning för nämndens ekonomi: "Inte så illa som befarat"

Många rubriker om kommunens och nämndernas ekonomi har varit dystra. Ett litet trendbrott visar barn- och utbildningsnämndens senaste budgetuppföljning. 

Annons:

Nämnden, som tilldelades fyra miljoner kronor av fullmäktige i måndags, har nu ett budgeterat underskott på 8,7 miljoner kronor för innevarande år. Utan förstärkningen från fullmäktige hade det varit -12,7 miljoner. 

– Det har blivit bättre jämfört med förra månaden. Det som sticker ut är siffrorna för de interkommunala ersättningarna. Vi tillförde ju 7,5 miljoner inför 2024, men vi hade ändo trott att vi skulle ligga sämre till. Nu ligger vi endast back 100 000 mot budgeten, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

– Det handlar till stor del om att eleverna som sökt andra skolor inte har valt så dyra utbildningar, säger Ola Karlsson, skolchef i Vimmerby kommun. 

Mer positiv

Vuxenutbildningen och Campus har ett överskott på 0,7 miljoner, gymnasiet sammanlagt -1,6 miljoner, förskolan -2,8, anpassad grundskola -0,8 och grundskolan -6,5. Men då de fyra miljonerna som fullmäktige ger nämnden hamnar på grundskolan kommer det se ut som -2,5. 

Totalt sett är Peter Karlsson något mer positiv inför fortsättningen.

– Det är en ljusning och inte så illa som vi befarat tack vare IKE-kostnaderna. Vi har också gjort besparingar som inte haft effekt ännu inom både grund- och förskolan, men det kommer vi se först framåt oktober. 

Ola Hammarbäck (KD) konstaterar att det är glädjande att det går åt rätt håll. 

– Vi har plågats av IKE-kostnaderna under lång och att det går åt rätt håll är förstås positivt. 

Prognosen efter mars månad pekade mot -14,1 miljoner. Nu är det alltså nere -8,7 miljoner.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: