Fouad Bader, Husna Sooudi och Kamilla Ortikova har alla lång erfarenhet av att arbeta inom vården. Men att bli legitimerad i Sverige är svårt.
i går fick de träffa civilministern Ardalan Shekarabi (S) under dennes besök i Vimmerby.
– Jag förstår er frustration, sa ministern.
Att 30 år efter avslutad utbildning genomföra och klara ett kunskapsprov är inte lätt. Men det är vad som krävts av Fouad Bader, urolog från Syrien, som kom till Sverige för fyra år sedan för att bli legitimerad.
– Jag jobbade som urolog i Syrien, men när jag flydde fick jag inte med mig alla dokument. Socialstyrelsen bestämde att jag skulle göra ett kunskapsprov och det är inte lätt efter 30 år. I september var det bara tio procent som klarade det – så jag tror att problemet är provet och inte läkarna. I USA och England klarar mellan 70 och 80 procent deras prov, sade Fouad Bader under mötet med civilministern Ardalan Shekarabi (S).
Niklas Föghner är verksamhetschef på hälsocentralen i Vimmerby. Han känner också en stor frustration.
– Jag skulle själv skicka min dotter till Fouad. Det blir en frustration för oss i vården, vi saknar läkare, behöver fler och jag vet att han är en duktig kliniker. När man vet att man skulle ha nytta av honom i vardagen, men att det begränsas av Socialstyrelsen ger en känsla av frustration, sade han och fortsatte:
– På kul gjorde några av våra erfarna svenska läkare provet och hade 51 procent på den första delen, det är precis godkänt. Det är jättesvårt och när man jobbat i 30 år vet man varför man gör något, men inte längre alla detaljer i den inflammatoriska processen.
"Bra modell"
På Vimmerby folkhögskola finns en uppskattad utbildning för invandrad vårdpersonal. Sandra Sjöblom är ansvarig lärare för kursen, som Foud Bader har gått och som Husna Soudi och Kamilla Ortikova går.
– Vi har just nu 16 stycken som går kursen. Det är alla möjliga yrkeskategorier, för tillfället är det många olika sorters sjuksköterskor och läkare. Tidigare hade vi en del kirurger och vi har tandläkare också, berättade Sandra Sjöblom, som förklarade att svenska för invandrad vårdpersonal både handlar om vanlig undervisning i svenska och svenska med språkinriktning mot den medicinska världen.
Språkpraktik är deltagarna ute på två dagar i veckan.
– Det här är en väldigt bra modell med både svenska och praktik tycker vi i landstinget. Sitter man bara i skolbänken tappar man det praktiska, sade Peter Högberg (S).
Läkarassistent
Tidigare fanns möjlighet att göra provtjänstgöring, men nu krävs ett godkännande på kunskapsprovet eller ett år på universitet.
– Jag har 18 års erfarenhet från Iran och kom till Sverige förra året. Men att göra ett kunskapsprov efter 18 år är inte lätt. Jag har haft praktik och gick bredvid en sjuksköterska som frågade mig om hjälp, men jag får bara ha praktik, berättade Husna Sooudi.
På hälsocentralen anställs personal som är en bit från legitimation. Fouad Bader fungerar som läkarassistent.
– Vi anställer dem även om de inte får uträtta sitt yrke fullt ut, sade Niklas Föghner.
"Pågår en dialog"
Niklas Föghner beskriver de utlandsfödda läkarna som en stor anledning till att man lyckats undvika dyra kostnader för inhyrd personal.
– Vi har inga hyrläkare nu och det beror på att vi satsat på att lotsa in utlandsfödda i vårt system. Vi har en läkare från Iran, en från Irak, två från Syrien, en lettisk läkare, två från Afghanistan, en från Tyskland och några från Polen. Det här är viktigt för vår personalförsörjning, men också för integrationen och för ett Sverige där alla kan bidra.
Fouad Bader skulle vilja se nya direktiv från Socialstyrelsen.
– Av en handledare kan jag bedömas efter varje patient jag behandlat. Då kan jag visa hur jag är som läkare. Nu är det jobbigt, jag känner många och de funderar på att åka någon annanstans där de kan få jobb i stället för att vara arbetslösa.
Diskussioner med Socialstyrelsen pågår.
– Det pågår en dialog, men det går trögt. Vi riskerar att tappa många duktiga medicinskt utbildade. Den här modellen vi har hittat med vår folkhögskola är dock jättebra, sade Högberg.
"Värdefullt att höra"
Ardalan Shekarabi (S) lyssnade intresserat och ställde frågor, men betonade att det här är utanför hans ansvarsområde som minister.
– Det var väldigt värdefullt för mig att höra det här. Jag ska ta med mig det till Annika Strandhäll (socialförsäkringsminister) och Socialstyrelsen. Självklart ligger det i allas intresse att det här ska lösa sig.