Annons:

Sök

Annons:

Oppositionsrådet:

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) tycker att majoriteten agerar ansvarslöst. Foto: Arkivbild

Oppositionsrådet: "Vill man prioritera en vaktmästare eller förskolepersonal?"

Sverigedemokraterna gick med majoriteten. Resterande del av oppositionen avstod från att delta i beslutet.
– Man får ställa det mot neddragningarna i skolan och förskolan. Vill man prioritera ytterligare en vaktmästare till hockeyn eller resurser i skolan och förskolan? frågar sig oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M). 

Annons:

Beskedet som många – inte minst Vimmerby Hockey – gått och väntat på kom under fredagen. Under ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde på förmiddagen tog den rödgröna majoriteten med stöd av Sverigedemokraterna beslut om att säga ja till de investeringar som krävs för att ishallen i Vimmerby ska duga för Hockeyallsvenskan.

Den förväntade investeringskostnaden beräknas landa på runt fem miljoner kronor.

Varken Moderaterna eller Kristdemokraterna deltog i beslutet. 

– Jag vill börja med att säga att vi är glada för att Vimmerby Hockey gått upp i Hockeyallsvenskan. Det är en riktig bedrift de har gjort, men tyvärr blir det tufft ekonomiskt. Vi har underskott och den senaste prognosen pekar mot minus 35 miljoner kronor. Nettokostnadsavvikelsen har ökat och vi ligger nu 85 miljoner kronor dyrare än jämförbara kommuner, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

I ett sådant läge går det inte att säga ja, enligt moderaten.

– Ekonomin går åt helt fel håll och plånboken är tom. Vi hade gärna stöttat Vimmerby Hockey när de är i behov av det, men vi lyckas inte peka ut var pengarna ska tas. Det gör inte majoriteten heller och det är ett bekymmer.

Resurser i skolan eller vaktmästare?

Kommunalrådet Helen Nilssons (S) besked var att man kommer försöka omfördela pengar inom den gällande investeringsbudgeten.

– Det kan man alltid omprioritera under året och det har vi egentligen inga bekymmer med. Det är driften som kommer sedan som är ett problem. Det här kommer medföra 910 000 kronor i ökade kostnader per år. Om hyran höjs med 200 000 kronor genom ett nytt avtal med föreningen så är det 700 000 kronor som kommunen ska ta årligen. Det kan inte majoriteten peka ut var dessa pengar ska komma från. 

Samtidigt hade nog många blivit upprörda om kommunen satt stopp för spel i Hockeyallsvenskan?

– Det förstår jag, men då får man ställa det här mot neddragningar inom skolan och förskolan. Vill man prioritera ytterligare en vaktmästare till hockeyn eller resurser i skolan och förskolan? Det ser allt värre ut gällande våra kostnader.

Haltar inte den jämförelsen lite?

– Investeringen är inget bekymmer, det går att prioritera om. Men en extra vaktmästare ska anställas och kapitalkostnaden ökar med 360 000 kronor. Vi ser inte hur vi ska kunna ta den kostnaden, så jag tycker inte det haltar. Majoriteten har inte heller kunnat visa hur det ska gå till. 

"Kan inte handla med tom plånbok"

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) menar att majoriteten agerar ansvarslöst. 

– När det fattas 35 miljoner kronor kan man inte dra på sig mer kostnader. Vi vill stötta Vimmerby Hockey, men vi har inte råd. Nu tar vi på oss en kostnad utan att ha täckning för det och då får man välja om man vill ha ytterligare en vaktmästare eller resurser i skolan och förskolan. 

Hade det varit lika lätt för er att säga det här om ni satt i majoritet?

– Jag förstår att många kan bli upprörda och vi vill stötta Vimmerby Hockey, men är plånboken tom kan man inte handla. 

Vad tror du händer nu?

– Vi väntar med spänning på hur man ska finansiera det här. Det viktigaste enligt majoriteten är en budget i balans men hittills är det bara tomma ord. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: