Annons:

Sök

Annons:

M hotar med förvaltningsrätten – efter majoritetens ishallsbeslut

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) hotar med förvaltningsrätten efter ishallsbeslutet.

M hotar med förvaltningsrätten – efter majoritetens ishallsbeslut

Den rödgröna majoriteten och Sverigedemokraterna röstade igenom upprustningar av ishallen. M och KD valde att inte delta. M hotar dessutom med förvaltningsrätten i sin protokollsanteckning.
– Det är mest en markering mot majoriteten om att skärpa till sig, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M). 

Annons:

För en dryg vecka sedan kallade kommunstyrelsen till ett extrainsatt sammanträde för att ta beslut kring om man ska gå vidare med de investeringar som krävs för att Vimmerby Hockey ska få spela i Hockeyallsvenskan.

Ända sedan uppflyttningen har det varit känt att hallen behöver rustas upp och det kommer röra sig någonstans kring fem miljoner kronor för att göra det. Dessutom ökar själva driftkostnaden framöver efter uppgraderingen. 

Kommunstyrelsen var oenig och varken Moderaterna eller Kristdemokraterna deltog i beslutet. I sin protokollsanteckning från sammanträdet framgår även att Moderaterna hotar med att överklaga beslutet till förvaltningen.

"Moderaterna avstår från att delta i beslutet, då det saknas stöd i handlingarna på hur det ska finansieras. Avsaknaden av finansiering bryter troligen mot kommunallagen och bör prövas av förvaltningsrätten", går det att läsa.

Men överklagat har Moderaterna inte gjort ännu.

– Nej, vi är lite osäkra på hur vi ska göra. Det är inte helt klarlagt, men vi reagerar på att man inte pekar ut någon budgetpost för det, säger Niklas Gustafsson (M). 

Diskuterar ni det internt?

– Ja, det gör vi, men vi har inte kommit fram till hur vi ska göra. Enligt kommunallagen ska man peka ut var man tar kostnaden. 

Säger man inte från majoritetens sida att det ska tas inom befintlig ram?

– Inom befintlig ram finns inte utrymme. Det här gäller flera beslut. Det är egentligen likadant med skolan. Man tillför fyra miljoner och säger att man ska ta det från framtida skatteintäkter. Det är också väldigt vagt. 

Mest som en markering

Hotet om förvaltningsrätten ska mest ses som en markering, menar oppositionsrådet.

– Det här gör vi för att markera mot majoriteten att skärpa till sig. Det är väldigt mycket som är luddigt många gånger. "Vi ska lösa det, vi ska ta det" och så vidare men man säger inte hur. Vi har ännu inte sagt att vi ska gå vidare, men skulle egentligen vilja pröva det här. Samtidigt är ärendet väldigt akut och vi vill inte sabotera något för Vimmerby Hockey. Men det håller inte att hålla på och inte peka ut vart man ska ta kostnaderna för saker och ting.

Hur ser du på majoritetens debattartikel?

– Jag gör gärna också satsningar, men vi har inte pengar. Vi har sagt upp förskolepersonal, har enorma sparbeting och nettoavvikelsen bara ökar och ökar. Jag hittar inte pengarna och ser inte var pengarna ska tas. Det är det som skiljer oss åt. 

När tar ni beslut?

– Vi har gruppmöte på måndag, men jag har svårt att tänka mig att vi går vidare med det. Det här är en markering om att man måste ha större respekt för budgeten än man har. Det går inte att fortsätta dra på sig kostnader, det håller inte. 

HÄR kan du läsa hur majoritetens Helen Nilsson (S) tänker.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: