I det senaste Europaparlamentsvalet 2019 landade valdeltagandet i Vimmerby kommun på 50,5 procent. Det var flera procentenheter lägre än riket totalt och det ville kommunen ändra på.
– Vi har lagt upp arbetet lite annorlunda och lagt extra energi på att få folk att rösta. Vi låg under riksgenomsnittet i föregående val och det vill vi öka. Målet är att få alla att rösta, men vi vill i alla fall öka och nå upp till riksgenomsnittet. Då ska vi öka med minst fem procentenheter. Vi har gått ut med mer information och annonserat om det i medier och sociala medier. Det är vårt sätt att försöka och vi har diskuterat vikten av att rösta sedan EU-valet 2019, berättade Leif Larsson (C), ordförande i valnämnden, kort före valet.
Bland annat jobbade kommunen mer med tillgänglighet och hade betydligt mer frikostig öppettider för förtidsröstningen. Utöver det fanns också ambulerande röstmottagare för den som av något skäl inte själv kan ta sig till en vallokal.
Totalt var budgeten på 1,2 miljoner kronor och av det var 725 000 kronor kommunens egna medel. Totalt sett sjönk ändå valdeltagandet i kommunen och var bland de lägre i länet. I nuläget ligger det på 44,9 procent att jämföra med 50,7 procent i hela landet.
– I morgon har vi onsdagsräkningen och då tillkommer cirka 300 röster, säger Leif Larsson (C).
"Måste uttrycka viss besvikelse"
300 röster ytterligare skulle ge ett valdeltagande på 47,3 procent. Fortfarande klart sämre än vid EU-valet 2019.
– Det är en besvikelse. Vi har jobbat med att öka valdeltagandet och inte ens hälften av de röstberättigade går och röstar. Då måste man uttrycka en viss besvikelse, säger Leif Larsson.
Många kommuner i länet hade ett högre valdeltagande än Vimmerby.
– Men det finns de kommuner som är sämre också. Vi har något att jobba med.
Vad tror du att det beror på?
– En av valanalyserna, kanske den starkaste hittills, är att partiernas förmåga att mobilisera sina väljare att gå och rösta har variererat. Det kan vara en del av förklaringen. Vi kommer göra vår analys i Vimmerby och vi kommer också ta del av nationella analyser via Valmyndigheten och Länsstyrelsen.
Ska diskutera med ALV
Om det kan bli aktuellt att lägga ännu mer pengar i samband med EU-valet 2029, eftersom knappt 6 000 av drygt 12 000 med rätt att rösta gjorde det, är för tidigt att säga, menar Leif Larsson.
– Det hänger på om staten är beredd att skjuta till mer pengar för marknadsföring och upplysning.
Däremot finns redan planer på att göra det ännu mer lättillgängligt i nästa val.
– Bland annat har vi noterat att många var på Astrid Lindgrens Värld sista helgen och i några fall har man bett om nya röstkort därifrån, för att kunna förtidsrösta under valdagen.
Kan det handla om att ha en vallokalslösning där?
– Vi kommer ta upp en diskussion med ALV om det. Sedan på vilket sätt vi löser det är för tidigt att säga, men vi kommer titta på det. Vi har också noterat att Hultsfreds kommun hade en släpkärra som tidigare tillhörde räddningstjänsten som de åkte runt med till olika platser. Det är också något vi kommer titta på.
I övrigt upplever Leif Larsson att valnämnden kan summera ett lyckat val fritt från bekymmer.
– Det har funkat väldigt bra och vi har duktiga röstmottagare ute i valdistrikten. Det har inte varit några intermezzon.
HÄR kan du se hur Vimmerbyborna röstade och HÄR kan du kika på partiernas starkaste och svagaste distrikt.