Annons:

Sök

Annons:

SD-toppen om nazistkontot: ”Jättejobbigt såklart”

Magnus Olsson, ordförande i medlemsutskottet i SD, uttrycker att det är jobbigt att kopplas ihop med det aktiva nazistkontot. Vår genomgång visade att cirka 30 SD-politiker finns på kontots vänlista. Foton: Pressbild/skärmavbild/Mostphotos. Bilden är ett montage.

SD-toppen om nazistkontot: ”Jättejobbigt såklart”

Magnus Olsson är ordförande i medlemsutskott i Sverigedemokraterna – och en av de många sverigedemokrater som följer det aktiva nazistkontot på Facebook. Det visade vår granskning.
– Det är jättejobbigt såklart och jag kommer omedelbart ta bort det här, självklart, säger han.

Annons:

Magnus Olsson sitter i partistyrelsen, är oppositionsråd i Malmö och ordförande i medlemsutskottet i SD – det utskott som fattar beslut i uteslutningsärenden. I vår genomgång av ett aktivt nazistkonto på Facebook dyker Olssons namn upp på vänlistan. Totalt hittar vi åtminstone 30-talet aktiva SD-politiker – däribland fyra riksdagsledamöter.

Olsson säger sig inte ha någon vetskap om innehållet på nazistkontot.

– Jag har nästan 5 000 vänner och jag har inte koll på varenda människa som jag är vän med. Jag har inte sett detta. Jag vet inte ens vem det är överhuvudtaget. Jag har ingen aning alls.

Hur ser du på innehållet och att du finns med på vänlistan?

– Det är jättejobbigt såklart och jag kommer omedelbart ta bort det här, självklart. Som jag sa: har man många vänner så har man inte koll på alla och man får inte upp allt i sitt flöde. Jag får tacka för informationen.

Vår genomgång visar att åtminstone cirka 30 aktiva SD-politiker följer kontot. Vad tänker du om det?

– Det får de svara på själva. Man får massa vänförfrågningar, jag själv brukar göra en snabb koll på vad det är för människa som man godkänner, men det är ganska svårt att ha exakt koll på alla människor. Jag misstänker att de andra människorna haft samma problem. Sedan kanske det är värre om man har den här typen av vänner och man kommenterat något av de här budskapen. Då har man uppenbarligen sett vad som skrivits, men det kan jag inte svara på. Facebook är stort, jag har 5 000 vänner och det kommer förfrågningar hela tiden. I det här fallet, när man ser att det här är att det är en direkt olämplig person som sympatiserar med extremister plockar man givetvis bort det.

Kommer du ta det här vidare i partiet?

– Jag vet inte exakt vad jag ska göra, jag får kolla igenom den här sidan, jag hade faktiskt ingen aning om detta. Vi har 657 gemensamma vänner ser jag nu. Vi får helt enkelt berätta för våra politiker att det här är helt olämpligt, men jag kan inte svara för de 30 andra personerna. Jag tänker att man inte gör någon riktig koll och man vet inte vad det här är för konto. Det kan se ut på ett visst sätt när man godkänner och det kan ändras över tiden. Det kan också finnas konton som vill skada partiet, det har hänt tidigare.

"Djupt beklagligt"

Kontot kläds med bilder med olika SD-budskap och partiledaren Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna bildades av nazister på 80-talet, vilket bland annat avhandlas i den vitbok som partiet tog fram för en tid sedan. Under de senaste decennierna har partiet haft en nolltolerans mot rasism och nazism och skickat ut en mängd företrädare från partiet.

Olsson gillar inte att det nazistiska kontot kläs in av SD-budskap.

– Det är djupt beklagligt givetvis, jag ska till och med anmäla den här sidan. Det sprids budskap här som är antidemokratiska. Det första man får göra är att plocka bort det från sin egen sida, blockera det och sedan anmäla det.

Hur kommer ni agera i partiet?

– Jag ska kolla med medlemsadministrationen om att ta kontakt med de andra om att det här är en person som inte är lämplig att vara vän med. Det finns tyvärr inget hundraprocentigt skydd när man råkar lägga till personer på Facebook, men det är bra att man uppmärksammas så att man kan rätta till det.

 "Fullkomligt oacceptabelt"

Lars Wistedt är riksdagsledamot och vice ordförande i försvarsutskottet.

– Ofan, det är säkert en av följarna som begärt att följa mitt politiska arbete, säger han när vi berättar om hans koppling till nazistkontot.

Du har inte sett något av budskapen?

– Nej, jag tycker att det är fullkomligt oacceptabelt och det kommer jag titta på. Jag har många som är intresserade och som vill följa mitt arbete, men som inte är personliga vänner. De förfrågningarna har jag accepterat och jag sitter inte och gör bakgrundskontroller. De här åsikterna är absolut inget som jag delar.

Hur ser du på att ett 30-tal SD-politiker följer den här sidan?

– Jag tror att andra politiker är i samma situation som jag.

Bör du inte göra bakgrundskontroller utifrån din post i försvarsutskottet?

– Man har inte möjlighet att göra det på allt och alla och upptäcker man det så plockar man bort det. Nu kommer jag gå igenom de 5-600 jag har som följare för det här är fullkomligt oacceptabelt. Ett problem generellt med sociala medier är att du inte vet vilka som följer dig och ska man följa allting så är det ett jättearbete. Då får man nästan ha någon anställd. Det är bra att ni från medias sida granskar detta så vi kan vidta åtgärder.

Hur ser du på kontots koppling mellan nazistiska budskap och SD-budskap?

– Kopplingen är aldrig bra, samtidigt har vi åsiktsfrihet och man får tycka saker och ting. De här åsikterna är inget som vi i partiet står bakom och där de upptäcks försöker vi bekämpa dem så mycket som möjligt.

Vi har sökt partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson utan resultat.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: