Annons:

Sök

Annons:

Politikern fick svar om nedskräpade återvinningsstationer i kommunen

Peter Fjällgård (V) är ordförande i VEMAB. Foto: Simon Henriksson

Politikern fick svar om nedskräpade återvinningsstationer i kommunen

Titt som tätt dyker det upp bilder på nedskräpning vid återvinningsstationer i Vimmerby. Därför ville Niklas Gustafsson (M) få en del svar från VEMAB:s ordförande Peter Fjällgård (V).

Annons:

Den 1 januari i år tog kommunerna över ansvaret för insamling av förpackningar från hushåll genom fastighetsnära insamling och lättillgängliga insamlingsplatser. 

"På sociala medier har man ett flertal gånger kunnat se att "någon" har dumpat stora mängder avfall och skräp vid återvinningsstationen vid Folkets Park. Avfall som inte alls hör hemma där, utan skulle hamnat på vår ÅVC (Toppesten) i stället", skrev oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) innan han ställde ett batteri av frågor till Vimmerby Energi- och Miljö AB:s ordförande Peter Fjällgård (V). 

Gustafsson ville veta hur stor kostnaden för VEMAB är för att hantera den här typen av nedskräpning, hur man jobbar förebyggande för att det inte ska kunna ske och om man spårar upp personer som gjort fel. Därtill undrade han om det blir några ekonomiska konsekvenser för den som blir ertappad och om det finns några elektroniska hjälpmedel för att förhindra att det sker. 

Presenterade kostnaden

Fjällgårds svar i kommunfullmäktige var utförligt. 

– Kostnaden för varje städtillfälle är 427 kronor och det sker en till tre gånger utifrån behov och utifrån om det är en soffa eller smågrejer som slängts. Det kostar en halv miljon att städa, säger Fjällgård.

Överlag städas återvinningsstationerna tre gånger i veckan. 

– Det är måndag, onsdag och fredag. Skrotar man ned på lördagen så är det stökigt tills måndagen. När det gäller det förebyggande arbetet hade vi en artikel i vår tidning "Livsviktigt" under hösten 2023. Den går ut som samhällsinfo och där informerade vi om kostnaden för städningen. Utöver det har vi inte gjort några insatser. Vi kanske kan kommunicera bättre, men då hamnar kostnaden på kollektivet. Annars kanske vi kan sammanställa en samhällsinformation tillsammans som innehåller många olika saker, exempelvis Vimarhems tomma lägenheter och så vidare.

Polisanmälningar vid uppenbara spår

Vid alldeles uppenbara spår gjordes polisanmälningar av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som tidigare hade ansvaret.

– Det ledde oftast inte till något och är inget som skett sedan vi tog över. Vi hade faktiskt en incident i Södra Vi med dumpat hushållsavfall. Där framgick namn och adress och där har det gjorts en anmälan, men bevisläget är svårt. Går det att spåra till ett företag tar vi kontakt med miljökontoret, som gör en tillsyn. 

Att gå vidare med exempelvis kameraövervakning verkar inte heller särskilt aktuellt. 

– Den tidigare entreprenören såg inte förutsättningar att få tillstånd för det, men visst är det ett bekymmer, säger Peter Fjällgård. 

Niklas Gustafsson (M) ansåg att det var ett bra svar och tackade för redogörelsen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: