Annons:

Sök

Annons:

Ny ordförande kommer inte till dukat bord:

Lars Sandberg (C) är nytillträdd ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Foto: Simon Henriksson

Ny ordförande kommer inte till dukat bord: "Drar inga slutsatser"

Han har varit i en nämnd med bekymmer. Nu har han blivit ordförande för en annan. Lars Sandberg (C) kommer inte till dukat bord när han blir ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vid junisammanträdet var det dags för Lars Sandberg (C) att göra debut som ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han har tidigare varit vice ordförande i socialnämnden och kommer inte direkt till dukat bord.

Den senaste prognosen för nämndens ekonomi är, som visst ljus i mörkret, inte mer illavarslande än tidigare.

– Prognosen för budgeten är oförändrad, säger Lars Sandberg.

Den visar ett förväntat underskott på 8,7 miljoner kronor. Det är cirka fyra miljoner kronor bättre än tidigare, men det beror på de fyra miljoner nämnden fått efter sitt äskande som hängde ihop med beslutet att behålla alla mindre skolenheter på landsbygden. 

– De interkommunala ersättningarna ser ut att bli lägre än befarat. Till största del handlar om att man valt billigare utbildningar på andra orter. 

Först två veckor in på höstterminen brukar man kunna säga precis hur det blir.

– Det händer att eleverna ändrar sig första veckorna, så det är först någon vecka in i september vi vet exakt hur det blir. 

Vill inte kommentera beskedet

Just nu implementeras prislappsmodellen som ny budgetmodell. Precis som förra året har majoriteten skjutit fram budgetbeslutet till efter sommaren, men klart är att barn- och utbildningsnämnden vädjat om drygt 28 miljoner kronor utöver den tekniska ram man har tilldelats. 

Även socialnämnden har presenterat en prioriteringslista och den är på hela 37 miljoner. Enligt båda nämnderna är det i princip endast för att kunna behålla sina nuvarande verksamheter.

– Man har önskat mycket mer än man kommer få. Så ser det ut. Varje förvaltning och varje nämnd behöver ha med sig att man begärt det dubbla i prioriteringar mot vad man kommer få, sa kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Lars Sandberg (C) vill inte kommentera hennes tydliga besked.

– Vi har inte sett något slutgiltigt ännu. Vi får se vad det blir och vad vi förväntas klara oss på. Vi drar inga slutsatser i förväg, säger han. 

Är det inte ett oroande besked?

– Ekonomin i stort är oroväckande. Den är jätteskral som det ser ut nu. Vi hoppas att det ska bli något bättre nästa år och att det här är året när vi når botten. Men vi får se vad det blir och uttala oss efter det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: