Annons:

Sök

Annons:

Anhörigstödet ska förändras – men hur ska det bli istället?

Eva Berglund (S) är ordförande i socialnämnden. Foto: Arkivbild

Anhörigstödet ska förändras – men hur ska det bli istället?

Att tjänsten som anhörigkonsulent ska avskaffas och att anhörigstödet ska förändras stod klart i februari. En första delrapport från teamet som jobbar med frågan har kommit. 

Annons:

Kritiken var stor när socialnämnden till slut tog beslut om att avveckla tjänsten som anhörigkonsulent och förändra hur anhörigstödet ska se ut framöver. 

Pensionärsrådet, som består av pensionärsorganisationerna SPF, RPG, SKPF och PRO, gick gemensamt ut och kritiserade förslaget starkt.

– Det är så sjukt dumt. Vi har en expert på anhörigstöd men den planerar man att ta bort. Det här kommer hamna mellan stolarna, sa Lars-Inge Green och Göran Gustafsson i intervjun. 

Flera olika yrkesgrupper ska framöver ha anhörigstödet i sitt uppdrag och genom att ta bort tjänsten räknar nämnden med att spara 580 000 kronor. 

Förvaltningen fick då hela året på sig och skulle dessutom återkomma med rapporter under innevarande år. Sedan är tanken att avveckla tjänsten från 2025. 

Får en ny återrapportering

Nu har nämnden fått den första återrapporteringen från teamet som jobbar med frågan. I anhörigteamet ingår tio representanter från socialförvaltningens verksamhetsområden. 

Ett antal olika idéer för att utveckla anhörigstödet presenterades för nämnden. Det handlar bland annat om förbättrad och samlad information, ökad marknadsföring av att det finns hjälp att få samt samverkan med andra aktörer. 

– Vi är trygga i att den här gruppen från verksamheterna jobbar vidare och vi tror att det kommer bli bra, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Hon vill inte gå in på hur anhörigstödet kommer utformas och se ut i ett så här tidigt skede.

– De har nog kommit längre i sina tankar inom gruppen, men vill förankra det först. Vi måste också ta ett slutligt beslut och vi har sagt att man har 2024 på sig. Någonstans runt årsskiftet, antingen före eller efter, kommer vi ta ett beslut och då ska vi också ha klart för oss hur det här är tänkt att fungera. 

En ytterligare återrapportering kommer under senhösten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: