Pär Edgren och Malin Sjölander presenterade Moderaternas förslag för hur skolan i Kalmar län kan bli bättre. Foto: Ossian Mathiasson
Moderaterna i Kalmar län presenterade under onsdagen åtta punkter för hur länets skolor kan bli bättre.
Moderaterna gör sig redo för nästa års val.
I somras hade Moderaterna en arbetsgrupp som tittade på olika förslag för hur man kan förbättra förutsättningarna att leva och bo på landsbygden.
Efter sommaren satte de fokus på skolfrågan och på onsdagen presenterade partiet vad man har kommit fram till för att få till en bättre skola i Kalmar län.
"Har haft markkänning"
På plats i Hultsfred fanns Malin Sjölander, förbundsordförande för Moderaterna i Kalmar län, och Pär Edgren, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hultsfreds kommun.
– Jag är jättenöjd med vårt förslag till skolpolitik. Jag måste säga att det känns som att vi har haft markkänning och försökt utgå från våra behov, säger Malin Sjölander, förbundsordförande för Moderaterna i Kalmar län.
– Känslan är att varje enskild kommun i länet löser sin skolpolitik var och en för sig. Som förbundsordförande tror jag att det är viktigt att ha de kommunala frågorna gemensamt i länet så vi börjar prata om det. Vi har en hel del utmaningar som vi måste lösa tillsammans och vi kan inte ta beslut på länsnivå men vi kan göra ett avtal och bestämma vad vi ska kämpa för, säger Malin Sjölander,
Partiet presenterade ett förslag som de brutit ner till åtta stycken huvudområden.
1) Moderaterna kräver nolltolerans mot dåliga skolor. Man ska ha samma möjligheter till en god utbildning i Hultsfred som i Mörbylånga och utbildningskvalité måste kunna garanteras av den som driver skolan och kontrolleras nationellt av Skolinspektionen. Här pekar de också på att läxhjälp och lovskolor ska erbjudas på alla länets skolor och trygghetsarbetet, som till exempel arbete mot mobbning både på skolan, på fritiden och på sociala medier, ska vara obligatoriska uppgifter för skolans medarbetare.
2) Moderaterna vill se att ett aktivt skolval införs i alla länets kommuner för att öka medvetenheten om lokala skillnader. Föräldrar, elever och lärare ska ha rätt att välja sin skola utifrån vad som är viktigt för dem och då ska det bli lättare att jämföra skolor både inom kommunerna och på läns- och nationell nivå.
Vill införa en tioårig grundskola
3) Moderaterna vill låta lärare och rektorer få mer tid till huvuduppdraget och färre kringsysslor. För att avlasta lärare och för att förbättra kvalitén föreslår de att nationella prov ska digitaliseras och rättningen ske centralt.
4) Moderaterna vill även göra det möjligt att låta elever som inte når kunskapsmålen gå om en årskurs. De menar att de elever som har inlärningssvårigheter upptäcks för sent och då vill de att länets kommuner satsar på alla elever ska kunna läsa redan efter första klass.
5) Med anledning av svenska skolever går nästan ett år mindre i skolan än elever i andra europeiska länder vill Moderaterna ha en tioårig grundskola som innehåller mer idrott och rörelse. Svenska ungdomar rör sig allt mindre och orken att klara av långa skoldagar finns inte alltid. Pulsträning har införts på flera skolor i länet och Moderaterna ser positivt på sådant initiativ.
6) Den höga arbetslösheten bland nyanlända är en av de största utmaningarna i dagens samhälle, enligt Moderaterna. För och de som trots insatser inte klarat grundskolan vill Moderaterna hjälpa för att de ska komma ut i arbetslivet lättare och snabbare. Då vill se en ny yrkesskola som ska ge ungdomarna omfattande arbetsplatsförlagd utbildning som styrs både av individens förkunskaper och av det lokala näringslivets behov av arbetskraft.
"Nästa område blir..."
7) Moderaterna vill öka kontakten mellan gymnasieskolan och näringslivet, ett sätt för gymnasieskolorna att matcha sina utbildningar mot näringslivets behov.
8) Våren 2017 beviljade myndigheten för yrkeshögskolor 351 nya utbildningar – och bara en av dem gick till Kalmar län. För landsbygdskommunernas kompetensförsörjning är det viktigt med tillgång till högkvalitativa distansutbildningar och Moderaterna ser gärna att antalet platser på Yrkeshögskolan i länet utökas.
Nu har de avverkat två av fem områden.
– Nästa område blir trygghet, vi har börjat med det så smått. Vi har skickat ut underlag till kommunerna. De två sista områdena är omsorg och arbetsmarknad/näringsliv, säger Malin Sjölander.