Annons:

Sök

Annons:

TOTAL EKONOMISK KRIS I KOMMUNALT BOLAG

Vemabs vd Olle Fogelin konstaterar att 2024 blir ett mycket mörkt år ekonomiskt. Foto: Jakob Karlsson

TOTAL EKONOMISK KRIS I KOMMUNALT BOLAG

Vimmerby Energi & Miljö går mot ett svidande miljonunderskott och bedöms missa budget med cirka 25 miljoner. Förklaringarna finns bland annat i bolagets omorganisation, konflikten om fjärrvärmetaxan och höjda priser.

Annons:

Det var bistra nyheter som bolagets vd Olle Fogelin kommunicerade under en pressträff på bolagets kontor under torsdagen. VEMAB:s ekonomi ser totalt nattsvart ut och underskott på helåret bedöms landa på nio miljoner. Det är nära 25 miljoner sämre än det budgeterade överskottet på cirka 14 miljoner.

En utdelning till den minst lika pressade ägaren – Vimmerby kommun – är bara att glömma.

Förklaringarna till det svåra läget är flera:

  • Bolagets inköp av externa medarbetare bedöms landa på 8 miljoner. Man hade budgeterat för 2.
  • 18 fastighetsföretag, däribland det kommunala syskonet Vimarhem, har anmält den extremt höga fjärrvärmetaxan för året till Fjärrvärmenämnden. I väntan på beslut får inte VEMAB ta ut det ökade beloppet, vilket bedöms kosta fem miljoner på helåret.
  • Ett lägre elpris ger en effekt på 2,2 miljoner minus på helåret.
    Tappade anslutningsavgifter från Arla och batterianläggningar, däribland VEMAB:s egenplanerade, kommer inte komma in i år. Det blir en miss med 4,4 miljoner mot budget.
  • Ökade bränslekostnader landar på 1,4 miljoner mer än budget i fjärrvärmen och 1,8 miljoner i närvärmen.
  • Kommunens borgensavgift på 1,2 miljoner fanns inte med i budget.
  • VEMAB bedömdes ansvarigt för vattenläckan på Intersport och det kostar nästan en miljon kronor.

Som lök på laxen är systerbolaget Vimmerby Fibernät, som vanligt, på väg mot ett underskott. Där följer man dock budget och väntas landa på -4 miljoner kronor.

"Är redan hårt slimmade"

VEMAB kommer nu att vidta en del åtgärder, men vd Olle Fogelin har inga förhoppningar om att kunna ta ikapp underskottet.

Man ska genomföra ”generella besparingar” – men inga medarbetare sägs upp.

– Vi ska göra väldigt mycket med 55 medarbetare. Ett annat bolag med samma uppdrag, visserligen med 5-7000 fler invånare, har över 100 anställda. Vi är redan hårt slimmade, säger Olle Fogelin.

Styrelsen har tagit beslut om att genomföra omorganisationen som finns kopplad till de för bolaget extremt stora externa kostnaderna. Budgetavvikelsen för konsultinköpen ligger på nästan ofattbara 300 procent. 2 miljoner i budget bedöms landa på 8 miljoner.

– Vi är inne i ett utvecklingsarbete som vi kallar Good to great och det kommer vi fortsätta med. Vi måste jobba med att få dessa saker på banan och det klarar vi inte idag. Däremot är det olyckligt att vi måste ta kostnaderna för de här utvecklingsbitarna ett år som verksamheterna har de här kostnaderna.

"Får inte spara på ett dumt sätt"

Utvecklingsarbetet handlar bland annat om att få en bättre och säkrare arbetsmiljö och en organisation som är rustad för ”ofred”.

– Den stora ekonomiska påverkan är driften och bränslet kan vi inte spara på. Elpriset styr vi inte heller. Vi har ändrat rutiner för inköp och infört vad som kallas en farfar-princip för inköp över 50 000 kronor. Det innebär att vi stöter och blöter varje inköp och att det ska godkännas av chefens chef. Samtidigt får vi inte spara på ett dumt sätt, vi måste ha kompetensen och gör vi inte det här kan konsekvensen bli att vi inte klarar av att driva våra anläggningar. Det blir värre än att vi tar de här kostnaderna. Det kommer bli ett år som inte är ekonomiskt jätteroligt och tyvärr går det i samklang med utmaningar som vår ägare har, säger Olle Fogelin och fortsätter:

– Vi har extraordinära kostnader som vi måste hantera samtidigt som omvärldsläget är ansträngt avseende bränslepriser, elpriser och räntor. Det är annorlunda jämfört med tidigare och vi har saknat resurser och kompetens för det omvärldsarbetet. Vi har varit duktiga på att driva det vardagliga på ett bra sätt, men inte kunnat lösa de andra frågorna. Det arbetet har vi inlett nu.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: