Annons:

Sök

Annons:

Kommunalrådet om beskedet: ”Måste se över hur man jobbar”

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) är konfunderad över Vemabs stora minusprognos. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om beskedet: ”Måste se över hur man jobbar”

Vimmerby kommuns ekonomi är i en ordentlig kris och inte blir det bättre av att egna bolaget Vemab nu går mot ett underskott på nio miljoner.
– Jag har vetat om att det inte går jättebra, men det var lite mer än jag hade tänkt mig, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Någon avkastning från Vemab är bara att glömma för kommunalrådet och alla andra som försöker få ihop den kommunala ekonomin. Bolaget har en mängd utmaningar samtidigt – men den bärande delen i underskottet är den kostsamma omorganisationen/utvecklingsarbetet som företaget är inne i.

Budgeterade konsultkostnader på 2 miljoner väntas landa på hela 8 miljoner.

– Jag kan tycka att man måste titta över hur man jobbar organisatoriskt. Vi fick en information igår och jag vill att vi ses i VKF för att titta på hur det ser ut i bolaget.

VKF är kommunens ägarbolag som inrymmer de två stora bolagen Vimarhem och VEMAB. Vd där är Carolina Leijonram och styrelseordförande Helen Nilsson (S).

"Allt går inte att göra på en gång"

Vemabs kostsamma förändringsarbete har inte varit uppe för diskussion på den nivån.

– Vi har haft lite signaler om att det inte går så bra, men att det var så mycket minus var lite förvånande. Som jag sagt till alla andra, jag kan inte lägga mig i direkt hur det ser ut i bolagen eller verksamheterna men var och en måste titta på sina minussiffror.

Hur ser du på motiven som anges till underskottet?

– Det är därför jag pratar om det organisatoriska. Jag förstår att saker måste hända och allt går inte att göra på en gång.

Hur reagerar du på konsultsumman på 8 miljoner?

– Ja… Det är mycket konsulter. Vi ställde också den frågan. Det var mest för att man inte skött sina HR-saker och vi måste diskutera det med. Jag förstår att de sätter fokus på det här, men jag vill prata med VKF och kommundirektören om det. Jag har tagit initiativ till det idag och jag har lyft frågan i VKF om att jag tycker att man spenderar för mycket pengar på personal och konsulter.

Själva hävdar Vemab att det inte finns något alternativ?

– Ja, när man sitter i sin box är det jättesvårt att se alternativen, men vi måste se över alla verksamheter vi har och det här är ännu ett ställe som inte går så bra.

Har du förtroende för ledningen?

– Det mesta som Olle (Fogelin, bolagets vd, red. anm.) pratar om är att man har HR-problem och personalproblem och därför tar in konsulter, men man kan inte göra allt på en gång. Jag har inte helheten, jag har bara den informationen.

Jag uppfattar inte det som ett svar på frågan.

– Ja så länge jag inte säger något annat har jag det, men vi behöver diskutera hur vi kommer åt det här.

Har ni haft någon diskussion om Fogelins framtid?

– Nej det har vi inte.

Kan det komma framöver?

– Nej det tror jag inte. Det är mer att jag vill utröna vad vi kan göra.

"Har det för att gynna kommunen"

Nilsson tycker inte att det behövs en extern genomlysning av bolaget från kommunens håll.

– Det har man nog gjort ganska många, det handlar väl mer om hur man gör sedan. Jag har förtroende för de som sitter i styrelsen och vd, men vill att vi diskuterar det här tillsammans. Jag vill att vi tittar på saker innan det går för långt. De kanske har rätt, men jag vill se vad vi kan göra.

Klart är nu att Vimmerby kommun inte kan täcka upp någon del av sitt förväntade underskott på 35 miljoner med uttag från Vemab. 

– Det påverkar alltid kommunen. Vi har inte bolagen för bolagens skull, vi har det för att gynna kommunen, det kanske det gör efter hand och det är det vi får titta på.

Ni har inte fått några underlag till de behov som Vemab ser?

– Nej egentligen bara att man inte tycker att man är på banan och vill ha högre kompetens. Jag säger inte att det är fel, men vi får inte göra för mycket på en gång. Det är just nu som är som svårast. Har man inte egna pengar så blir det lite tufft.

Är du irriterad att det här kommer nu?

– Jag är inte irriterad och inte förvånad. Det är tufft på alla ställen just nu och i andra kommuner också, men när det kommer upp saker måste man ta tag i dem.

"Där är jag smått irriterad"

En del i underskottet är Vimarhems överklagande av Vemabs fjärrvärmetaxa. Totalt väntas Vemab förlora fem miljoner kronor på de 18 ärenden som olika fastighetsbolag tagit till Fjärrvärmenämnden. Av de pengarna beror den största delen på Vimarhem såklart.

– Det är bara tråkigt alltihop. Där är jag smått irriterad, det kan jag säga. Det missgynnar bara oss som verksamhet och kommunen i stort. Tas inte ekonomin på ena stället tas det på det andra. Vimarhem borde inte ha gjort det, det är min åsikt. Det är bättre att kostnaderna tas där de hör hemma. Jag är inte chef där och sitter inte i styrelsen där, men det är min åsikt.

Tidigare artiklar om Vemabs kris kan du läsa här: 

KONSULTKOSTNADEN SKENAR – 300 PROCENT MER ÄN BUDGET

TOTAL EKONOMISK KRIS I KOMMUNALT BOLAG

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: