Magnus Danlids Vimarhem och Peter Fjällgårds Vemab ligger i en tvist om fjärrvärmetaxan. Totalt har Vemab 18 liknande ärenden och det är kostsamt för Vemab. Bilden är ett montage.
Vimmerby Energi & Miljö chockhöjde fjärrvärmetaxan i slutet av 2023. Snitthöjningen landade på 25 procent, men för vissa aktörer blev det uppemot 40 procent dyrare – däribland det kommunala bostadsbolaget Vimarhem.
Beskedet togs inte emot med stående ovationer. Vimarhem tog Vemab till fjärrvärmenämnden och fortfarande väntas besked i frågan.
Ytterligare 17 fastighetsbolag agerade på samma sätt – och det är verkligen inte unikt för Vimmerby. Det regnade in ärenden till nämnden under fjolåret. 2023 slutade med 909 överklaganden och nu tar det tid för nämnden att beta igenom högen.
"Varit en god invesering"
När besked kommer vet man inte – och fram tills att besked kommer gäller föregående taxa. Vemab har inte heller möjlighet att få ut den förlorade ersättningen retroaktivt. För varje dag som går förlorar bolaget därmed pengar sett till den förväntade inkomsten för verksamheten.
– Det var en tuff prishöjning, vi fick höja väldigt mycket och nu är det högre bränslepriser och lägre elpriser. Om en kund överklagar får vi inte höja priserna förrän man har tittat på det. Vi har krav på oss att vi ska informera på rätt sätt, men nämnden kommer inte tala om för oss vilket pris vi kan sätta, men det kan sluta med att det ska till en ny medling, säger Vemabs vd Olle Fogelin.
Kostnaden för att överklaga taxan ligger på 3 000 kronor. Bolagen har alltså väldigt mycket att vinna på att göra det.
– Det har varit en god investering att betala in de 3 000, konstaterar Vemabs ordförande Peter Fjällgård (V).
"Inte tagit i för mycket"
I år väntas Vemab göra ett nollresultat för sina värmetjänster. Det är cirka 11,5 miljoner sämre än budget.
– Taxorna höjde vi väldigt mycket, men det här visar att vi inte tagit i för mycket för att klara vår affärsmässiga verksamhet. Vi har budgeterat med ett modest resultat och vi klarar inte det heller, suckar Fogelin.
Fram till sista april hade Vemab förlorat 2,5 miljoner på tvisterna i nämnden. Vid årets slut väntas den summan landa på fem miljoner kronor – men slutnotan beror förstås på vad som blir utfallet och när beskeden kommer.
– Det pågår en diskussion i landet om det här systemet, det är inte tänkt att fungera på det här sättet. Som fastighetsägare kan man spara mycket pengar på det här. Kommer vi in i den kalla perioden så tickar det mer pengar.
I en artikel den 5 juni gav fjärrvärmenämnden sin syn på situationen.