Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
KOMMUNEN HAR ALDRIG HAFT TILLSTÅND ATT UTFÄRDA P-BÖTER

Vimmerby kommun har saknat rätt beslut för att få utdela parkeringsanmärkningar genom alla år. Foto: MostPhotos

KOMMUNEN HAR ALDRIG HAFT TILLSTÅND ATT UTFÄRDA P-BÖTER

Vimmerby kommun har aldrig haft rätt att utfärda parkeringsanmärkningar. Det säger polisens gruppchef på området Henrik Antonio Monés.
– Det har aldrig funnits något giltigt kommunbeslut om parkeringsövervakning eftersom Vimmerby kommun inte uppfyllt lagkravet, säger han.

Annons:

Lagen om kommunal parkeringsövervakning infördes 1987. Lagstiftningen omfattar cirka ett A4 och där framkommer det klart och tydligt att kommunerna måste ange det geografiska område som ska övervakas och det minsta antalet parkeringsvakter som utför övervakningen.

”I beslutet skall anges det område som parkeringsövervakningen skall omfatta och det minsta antal parkeringsvakter som behövs där”, står det om det beslut som kommunerna sedan ska skicka över till polisen.

Förra vecka avslöjade vi att ett korrekt beslut saknats under åtminstone 2024. Nu visar det sig att Vimmerby kommun aldrig någonsin haft ett giltigt beslut för att bedriva övervakningen och därmed utfärda parkeringsanmärkningar, i folkmun P-böter.

– Det har saknats ett giltigt beslut för att bedriva kommunalparkeringsövervakning. Det har inte funnits något giltigt eftersom beslutet inte uppfyllt lagkravet. I beslutet anges inte det geografiska området och inte det minsta antalet parkeringsvakter som behövs. 

Är det ett vanligt problem?

– Det kan jag inte svara på, det har förekommit i Region syd tidigare. Det är inte jättevanligt, det kan jag inte påstå. Idag har alla andra kommuner i regionen så vitt jag vet giltiga kommunbeslut. 

"Stor möjlighet att den undanröjs"

Flera personer som redan bestridit sina anmärkningar har redan fått dem upprivna av Polisen. Vi har även tagit del av en överklagan från februari 2023 som polisen nyligen fattade beslut om. Även den anmärkningen revs upp. 

– Vi hanterar bara det som bestrids till Polismyndigheten. Man måste bestrida en anmärkning senast sex månader efter att den är betald.  Bestrider man efter det så kommer bestridandet att avvisas. Om det nu är så att parkeringsanmärkningen bestrids  inom sex månader så är det stor möjlighet att vi bifaller bestridandet. I så fall undanröjer vi parkeringsanmärkningen och Transportstyrelsen återbetalar pengarna. 

Fick information i januari

Förra veckan hävdade Vimmerby kommuns gatuchef Roger Lindell att Polisen ändrat sin inställning i frågan.

– Nu har man plötsligt granskat det på ett annat sätt och ändrar man någonting kanske man kan få information om det, sa Lindell.

Henrik Antonio Monés anser inte att någonting förändrats från deras sida.

– Någon ny tolkning vill jag inte påstå, det handlar mer om att vi kontrollerade kommunbesluten och noterade att vi saknade uppgifter. Vimmerby kommun har inte kunnat uppvisa ett giltigt kommunbeslut och jag uppmärksammade dem om det strax efter årsskiftet, säger han. 

De har vetat om det här sedan januari?

– Det är korrekt.

Hur ser du på att man fortfarande inte har något giltigt beslut?

– Det ligger på politiken i kommunen skulle jag tro och det är inte helt ovanligt att det tar tid, men vi måste förhålla oss till det underlag vi har. De parkeringsanmärkningar som bestrids kommer undanröjas så länge kommunen saknar ett giltigt kommunbeslut, så är det tyvärr. 

”En olycklig omständighet”

Vimmerby kommun fattade ett nytt beslut under våren – men även det var otillräckligt.

– Det är korrekt att kommunen agerade på den information som man fick från oss och fattade ett beslut, men det var inte tillräckligt för att uppfylla lagens ska-krav. Dessvärre har man missat en del när det gäller kravet att ange antalet parkeringsvakter som utför bevakningen.

Är det svårt att få till ett sådant här beslut?

– Den frågan ska du ställa till kommunen.

Men det är ingen annan kommun som haft samma problem?

– Det har förekommit, men hör till ovanligheterna. Kommunerna i Region Syd har vad jag vet gällande och giltiga kommunbeslut för parkeringsövervakning idag. 

Hur ser du på att man bedrivit övervakning även fast man saknat giltigt beslut?

– Jag har ingen åsikt gällande den biten överhuvudtaget, det är lätt hänt att man utgår från att besluten är gällande och man kanske inte granskat det närmare. Nu var det i samband med att jag tillträdde min tjänst som jag ville bilda mig en uppfattning om kommunerna i Region Syd som jag uppmärksammade detta. 

”Nu vet de definitivt vad som gäller”

Vimmerby kommuns parkeringsövervakning är nu satt på paus.

– Vi väntar på att vi ska få till oss ett nytt beslut gällande kommunal parkeringsövervakning och förutsätter att det uppfyller ska -kraven i lagen. Nu vet kommunen  vad som gäller så det ska inte vara några problem. Kommunen kan naturligtvis övervaka parkeringen igen så fort de fattat beslutet och de har meddelat att de ska meddela oss för kännedom. 

Ni har inte fått det till er ännu? 

– Det är inget som har kommit mig till handa ännu.

Fotnot: Vi har sökt gatuchefen Roger Lindell upprepade gånger, men utan resultat. 

Tidigare artiklar hittar du här:

TUSENTALS P-BÖTER KAN RIVAS UPP – VIMMERBY KOMMUN HAR SAKNAT TILLSTÅND

CHEFEN: ”JÄTTETRÅKIGT ATT DET BLIVIT SÅHÄR”

Så mycket kan fadäsen kosta – ”Rätt ska vara rätt”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: