Annons:

Sök

Annons:

KLART: INGA P-BÖTER I VIMMERBY I SOMMAR

Vimmerby kommuns hantering av parkeringsövervakningen är minst sagt trasslig. Foto: Mostphotos/Genrebild.

KLART: INGA P-BÖTER I VIMMERBY I SOMMAR

Kommunen kommer inte genomföra någon övervakning av parkeringen i Vimmerby i sommar. Det betyder att enbart Polisen kommer att kunna utfärda böter och är en av följderna av kommunens stora P-botsfiasko som vi avslöjade nyligen.

Annons:

Vimmerby kommun har aldrig haft ett giltigt beslut för att utföra parkeringsövervakning och utfärda P-böter (eller parkeringsanmärkningar som det heter på byråkratiska). Det visade Polismyndighetens genomgång av kommunerna i Region Syd i januari.

I mitten av januari fick kommunen besked om att det saknades tillstånd och flera personer som överklagat sina parkeringsanmärkningar har nu fått dem upprivna på grund av det. I flera artiklar har vi berättat om haveriet.

”I mitten av Januari fick vi till oss att de ville ha in tidigare beslut på nytt, och då påtalades brist i beslutet”, skriver gatuchefen Roger Lindell i ett mejl till oss.

Kan förlora en halv miljon

Kommunen fortsatte som om ingenting hänt och sedan dess har kommunen utfärdat cirka 1 000 anmärkningar till ett värde om cirka 500 000 kronor. Dessa pengar riskerar man nu alltså att behöva betala tillbaka – och alla som läst lokalmedia sista decenniet vet ju att kommunen inte badar i pengar. En parkeringsanmärkning kan överklagas i sex månader från och med att beloppet betalats.

Samtidigt har kommunens kostnad för övervakningen varit 275 000 kronor under den perioden – pengar som givetvis inte går att få tillbaka.

Under våren fattade kommunen ett beslut för kameraövervakningen, men det var inte tillräckligt. Ett av de två ska-krav som finns med i lagstiftningen hade nonchalerats och Polisens bedömning är att Vimmerby kommun fortfarande saknar det beslut som lagen kräver för att få utöva parkeringsövervakning. Kling och Klang framstår som Sherlock Holmes i jämförelse. 

Nu står det klart att kommunen inte kommer kunna fatta ett nytt, korrekt beslut förrän efter sommaren.

”Komplettering till befintligt beslut väntas fattas efter sommaruppehållet, och under utredning kommer ingen övervakning att utföras i kommunal regi! Polisen kommer fortsatt att ha samma möjlighet som tidigare att utfärda parkeringsanmärkningar”, skriver Lindell i ett mejl.

Har kommunen någon kostnad för den övervakning som nu inte genomförs?

”Dialog med upphandlad aktör pågår om ersättning för förlorad tid, alternativt att förskjuta avtalad tid tills övervakning tas upp igen”.

Följden blir alltså att kommunen inte kommer kunna utfärda några P-böter fram tills att ett nytt beslut är fattat.

Om kommunen kommer göra en generell återbetalning av de P-böter som utfärdats under året är fortfarande oklart. Vi har sökt Roger Lindell för en telefonintervju i flera dagar, men utan resultat. Kommunalrådet Helen Nilsson (S) har semester och vet inte heller. 

Tidigare artiklar hittar du här:

TUSENTALS P-BÖTER KAN RIVAS UPP – VIMMERBY KOMMUN HAR SAKNAT TILLSTÅND

CHEFEN: ”JÄTTETRÅKIGT ATT DET BLIVIT SÅHÄR”

Så mycket kan fadäsen kosta – ”Rätt ska vara rätt”

KOMMUNEN HAR ALDRIG HAFT TILLSTÅND ATT UTFÄRDA P-BÖTER

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: