Annons:

Sök

Annons:

Turistskatt kan bli aktuellt i Vimmerby:

Helen Nilsson (S) tycker att Vimmerby kommun ska ha en bredare dialog om att införa turistskatt. Foto: Mostphotos/Arkiv.

Turistskatt kan bli aktuellt i Vimmerby: "Skulle vara ett bra tillägg”

Vimmerby är en av Sveriges största turistkommuner. Nu väcks frågan om turismen skulle kunna bidra med något mer. Helen Nilsson (S) ställer sig positiv till en eventuell turistskatt. 

 

 

 

– Det är ett intressant upplägg, menar hon. 

Annons:

Ska kommuner kunna ta ut avgifter av turister? Det är en fråga som har kommit upp på tapeten sedan ordförande i regionstyrelsen på Gotland, Meit Fohlin (S), uttalade sig om att hon vill att turistskatt ska tillåtas. Hon menar att om man utnyttjar öns resurser bör inte skattepengarna hamna i hemkommunerna, vilket SR Ekot rapporterade om. 

Idag är det inte tillåtet att beskatta turister i Sverige. Men nyligen gjorde SVT en granskning över vilka turistkommuner som är positiva till skatt. I deras undersökning var Vimmerby kommun med som en av Sveriges 30 mest besökta kommuner, sett utifrån antal gästnätter per invånare.  

Vimmerby positiv till turistskatt

Till vår tidning berättar kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) att hon gärna ser att diskussionen om att införa turistskatt tas upp.

– Vi har inte pratat så mycket om det än. Men jag har pratat om att jag tycker att det är ett intressant upplägg faktiskt, men vi måste ta en liten bredare dialog om det och det har vi inte hunnit med.

Vad skulle en turistskatt innebära för Vimmerby kommun?

– Ska man hålla bra standard för turister och för oss invånare som bor här, är det klart att det kostar att hålla allt igång. Det skulle vara ett bra tillägg. Medelstora kommuner av vår storlek har inte så mycket pengar just nu att använda lite utöver, utan bara till det mest absoluta. På det sättet skulle det ge ett bidrag till de saker man skulle vilja utveckla. 

Helen Nilsson förklarar att kommunen har fått lite mindre pengar de senaste åren. En turistskatt skulle bland annat kunna finansiera finare skyltar, trevligare torg och mer blommor. 

Ser du någon risk med att en eventuell skatt skulle kunna driva bort turister från Vimmerby?

– Det beror på hur man tänker. Jag skulle säga att det säkerligen inte blir särskilt mycket för varje turist, utan i slutändan skulle det göra lite för kommunen. Men för varje turist gör det inte så mycket, för det kan vara att man lägger på lite grann på varje turistnatt. Man kanske lägger på 20 kronor som går till kommunen, för att klara av att göra vissa saker. 

Ännu inte helt diskuterat

Hur en potentiell turistskatt skulle se ut eller gå till är inte klarlagt. 

– Jag tycker det är intressant att vi ska prata om det i alla fall. Därför att man måste kunna lyfta upp sådana här saker på bordet. Det är inte så populärt att prata om sådana saker, men jag tror ändå att man måste göra det för att kunna hålla saker igång. Det gör sig inte självt, och allt blir dyrare. Det som blir dyrare för varje person blir också dyrare för kommunen, säger Helen Nilsson. 

Vimmerby tjänar mycket på turisterna kommer år efter år.  

– Turismen betyder mycket för Vimmerby för det utvecklar i sig. Det betyder även mycket för de som bor här. Man har turistnäringar och det skapar inflyttning till kommunen och man får in skatt på det sättet. Men det kostar även att driva det runt. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: