Annons:

Sök

Annons:

VEMAB har pressat flera medarbetare att sluta – ”Haft kompetensluckor”

Kommunala bolaget VEMAB har pressat flera medarbetare att sluta på grund av att man ansett att det finns en kompetensbrist. Foto: Jakob Karlsson

VEMAB har pressat flera medarbetare att sluta – ”Haft kompetensluckor”

VEMAB tog initiativ till att köpa ut en medarbetare till en kostnad på över en miljon kronor. Bolagets vd Olle Fogelin berättar att bolaget pressat fler personer bort från företaget. Kompetensen har ansetts vara för låg.
– Det handlar om ett fåtal personer, säger Olle Fogelin.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Igår berättade vi att det kommunala bolaget Vimmerby Energi & Miljö AB köpt ut en medarbetare för 24 månadslöner. Totalkostnaden för det ekonomiskt pressade kommunala bolaget landade på strax över en miljon kronor.

Nu kan vi berätta att bolaget tagit initiativ till att säga upp ännu fler medarbetare, även om det i de här fallen inte lett till liknande utköp från anställningsavtalen.

Olle Fogelin är vd på VEMAB.

– Vi har väl haft ett antal medarbetare där man har haft en diskussion om hur man ska lösa saker och ting.

Har det varit fler som har slutat på arbetsgivarens initiativ?

– Ja, det har det varit.

Hur många handlar det om?

– Det handlar om ett fåtal personer.

”Har en brist på kompetens”

Skälen till besluten ska i grunden handla om kompetensbrist och ökade krav på verksamheten.

– Vi är ju inne i en förändringsresa. Hela energibranschen har förändrats. Backar vi ex antal år tillbaka så var det lite grann två hål i väggen, strömmen kommer och det var liksom inga varianter på det ena eller det andra. Vad har hänt nu då? Vi hade pandemin som ändrade arbetssätt. Vi hade energikris kopplat till Putins invasion i Ukraina. Brist på el och elpriser som skenar när gaspriserna skenar, säger Fogelin och fortsätter:

– Tittar man på ett företag som VEMAB så har ju det varit stabilt. Man har kunnat leva i sin lokala förankring i Vimmerby, men nu helt plötsligt så är vi ju en del av ett helt annat omvärldsperspektiv. Vi är väldigt beroende av omvärlden och det är marknaden som styr på ett helt annat sätt. Nu kan lokala bränsleleverantörer lika gärna köra sina produkter till Danmark och Tyskland och då är det marknaden som styr. Och var vill jag komma med det här då? Jo, kraven på oss har ökat, kraven på att jobba på ett lite annat sätt har ökat. När det är så snabba svängningar kan man inte enbart följa hur alla andra gör, utan vi måste också göra mer av hemläxan själva. Vi håller på med en mängd olika förändringar för att matcha omvärldsläget helt enkelt. Det leder till att vi har en brist på kompetens och ett kompetensbehov inom en del områden som vi kanske inte har haft historiskt.

För att kunna fylla dem så upplever du att ni behöver ta bort en del personer?

– Ja, vi gör en förändring i verksamheten kan man säga.

I de fall där ni tagit initiativ till uppsägning har kompetensen brustit?

– Ja, så är det.

Har ni erbjudit vidareutbildning för de här personerna?

– Ja, absolut.

Upplever du att ni som arbetsgivare gjort vad ni kunnat?

– Absolut.

Din bild överlag är att kompetensen inom bolaget varit för låg?

– Vi har haft kompetensluckor, så är det. Vi har många medarbetare som är fantastiskt duktiga och har god kompetens också, men med dagens mått räcker det inte fullt ut.

VEMAB:s konsultkostnader bedöms landa på åtta miljoner kronor i år. Det är sex miljoner mer än budget.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: