När Daniel Gottling Nestor, politikern som många sett som den naturliga efterträdaren till Helen Nilsson, tackade nej till att ta över uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby gick frågan vidare till 53-åriga Vimmerbybon Cissi Hammar. Två veckor före midsommar kom frågan från valberedningen och hon erbjöds två veckors betänketid.
– Det var 14 jobbiga dagar. Jag valde att prata med min make (Andreas) så vi vände och vred på beslutet, nästan 24/7 i 14 dagar. Ena dagen hade jag bestämt mig för att säga nej och nästa dag var det ja. Till slut landade jag in i att det är självklart att jag ska göra det, säger Cissi Hammar.
Vad var det som fick dig att tacka ja till uppdraget?
– Jag är en tvättäkta sosse som gillar sosseriet. Får man frågan från partiet så tackar man ja. Även om jag inte har haft de stora, tunga posterna har jag varit politiskt aktiv länge och känner mig redo för en större uppgift.
"Politik är det roligaste jag vet"
Direkt efter midsommar bestämde hon sig för att tacka ja till uppdraget. På onsdagen fattade partiets medlemmar ett enhälligt beslut om att Cissi Hammar tar över kommunalrådsuppdraget.
– Politik är det roligaste jag vet. Som barn var jag jättedriven SSU:are, stod på barrikaden och skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Då var jag 14 år. Det är en tanke som aldrig släppt, men jag har blivit äldre och insett vissa saker. Det här med politiken har jag aldrig kunnat släppa. Jag har försökt hoppa av och försökt att inte, inte och inte, men det går inte. Ett politiskt uppdrag på det här sättet är stort och roligt för mig. Jag är hedrad, säger Cissi Hammar.
Cissi Hammar kommer i och med uppdraget som nytt kommunalråd lämna sitt jobb som alkoholhandläggare i Vimmerby kommun och Kinda kommun.
– Jag har världens roligaste jobb. Det har varit jättesvårt för mig att ta det beslutet att ansöka om tjänstledigt. Det är fortfarande det som är det svåraste med det här, säger hon.
Det finns en annan negativ sida med uppdraget som hon gör sig redo för.
– Något som jag vet kommer med uppdraget är personangrepp mot mig som person. Som kvinna och socialdemokratisk kvinna förekommer det hot och hat. Det vet jag redan om och det är svårt att värja sig mot det. Jag får försöka jobba med att inte ta åt mig av det personligt. Jag drar gränsen om det blir mot min familj och mina familjemedlemmar, det är inte okej.
"Sanningen är mörk"
Cissi Hammar har tidigare haft roller i kommunpolitiken – om än långt från denna typ av uppdrag. Det enda kommunala uppdrag hon har i dag är som nämndeman i tingsrätten och ledamot i fullmäktige. Sedan valet 2022 sitter Hammar i regionstyrelsen i Region Kalmar län.
Det blir med andra ord hennes första stora offentliga roll och hon känner sig redo för att anta nya jobbet och hantera trycket som kan uppstå.
– Jag är förberedd. Jag är och har varit anställd i Vimmerby kommun under åtta år. Med tanke på det valde jag att kliva bort från kommunpolitiken och satsa på regionen av det skälet. Jag slutar jobba i kommunen och blir politiker. Jag vet att man är ensam och att man kan känna sig ensam, men det gör jag inte. Jag känner att jag har ett brett stöd i partiet och från mina närmaste.
Hon är väl medveten om Vimmerby kommuns tuffa och besvärliga ekonomiska läge.
– Jag känner till det och det är en viktig fråga. Här kan man sitta och prata om värderingar och statsministrar. Det är så här det ser ut och sanningen är mörk. Jag vet om den och Helen (Nilsson) kommer sätta in mig i den ännu mer. Jag vet vad vi går emot och vad vi står inför. Det är inte tårta och ballonger. Det är tungt, säger hon och fortsätter:
– Vår demografimodell visar att våra äldre ökar och blir äldre och att det inte fylls på med nya barn. Vi måste vända på hur vi satsar och prioriterar, det är det vi har framför oss och det är så det ser ut. Vi behöver tänka på ett nytt vård- och omsorgsboende och satsningar inom hemtjänsten och äldreomsorgen. Det är där vi kommer behöva lägga ner mycket tid och arbete framöver. Man måste titta på var behoven finns. Som det ser ut nu så måste vi vända på varenda fråga för att få stopp på utflödet av pengar för att få till en vändning.
En annan stor utmaning är samhällsutvecklingen.
– Den går jättefort framåt och där måste vi hänga med. Det tar längre tid i en kommunal verksamhet och det ska det göra. Demokrati ska ta tid men vissa saker måste vi hänga med i.
Vad handlar det om?
– Digitalisering, utveckling, säkerhetsaspekten och civilsamhället. Vi måste rusta oss. Vi har fått helt andra förutsättningar med hot från yttre omvärlden och vi har krig i Ukraina. Det har vi inte varit vana vid och vi i en liten kommun måste vidta åtgärder. Det är verkligen en utveckling som vi måste hänga med i.
"Städat framför egen dörr"
Det är med andra ord inget uppdukat smörgåsbord som hon kommer till.
– Det är klart att det hade varit roligare om vi hade haft massa pengar och vi hade kunnat välja och vraka och satsa på allt möjligt. Under de här tio åren som jag har varit väldigt engagerad politiskt så har det inte sett ut så någon gång. Jag är inte van vid att politiskt styra i en organisation där det finns en massa pengar. Skulle den dagen komma skulle jag stå där lite handfallen. Jag är van vid att jobba i motvind och med minussiffror.
Cissi Hammar tycker att det känns bra att komma in mitt under en mandatperiod.
– Det är väldigt bra och tacksamt för mig. En valrörelse är jättestökig. Det är inget som man ser fram emot med glädje med tanke på att det blir stökigt. Nu hinner jag få en chans att komma in i det. Sedan är det val och vi får se hur det går.
Har du några skelett i garderoben?
– Jag har städat framför egen dörr, sopat överallt, drillat min man, mina barn och mina tre katter, säger hon och skrattar innan hon fortsätter:
– Det jag vet direkt är att jag har två bilar som står skrivna på mig och de körs på diesel. Det kan jag ta direkt, då behöver ingen annan hitta det. Det finns en tanke på att de ska bytas ut, men det har inte hunnits med.