Kommunalrådet Helen Nilsson (S) gläds kortsiktigt men oroar sig på lång sikt.
Under tisdagen släppte Statistiska centralbyrån, SCB, sin senaste befolkningsstatistik, som gäller för det andra kvartalet i år. Vimmerby ökade sin befolkning nästan mest av alla i hela länet.
Vimmerby hade ett negativt födelsenetto på fem. Det beror på att fem fler dog än föddes under kvartalet. Samtidigt var flyttnettot positivt för Vimmerby. 25 fler flyttade hit än härifrån. Det handlade främst om inflyttning från andra kommuner i länet.
Invånarantalet i kommunen uppgår nu till 15 427, vilket alltså totalt sett är 20 fler. Fjärran från Socialdemokraternas mål i valrörelsen 2018 om 17 000 invånare i Vimmerby.
Kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), gläds åt att man åtminstone tillfälligt fått ett stopp på folkblödningen.
– Det var lite bättre än man kanske hade trott och kul att det går åt det hållet. Så har det inte sett ut på ett par år. Det gläds jag åt, det är lite plus i kommunkassan, säger hon.
Några givna förklaringar ser hon inte.
– Det är svårt att säga. Vi har gjort som vi har gjort tidigare är min upplevelse. Det jag kan tro, rent generellt, är att man blivit lite mer sugen att flytta till mindre ställen.
Orolig framåt
Helen Nilsson (S) lämnar snart posten som kommunalråd i Vimmerby, men är ändå orolig över prognoserna framåt.
– Tittar man på det som SCB och SKR kommer ut med, så kommer vi successivt att minska i befolkningen. Vi har fått till oss att vi inte ska bygga för mycket bostäder och det senaste jag fick till mig var oroande. Det kanske är så att alla inte kan bygga nya bostäder, utan att man får komma överens kommuner sinsemellan. Det är som att bjuda på en minskning i en kommun som vår. Samtidigt vet jag hur kurvorna och demografiutsikterna ser ut och det är inte ljust. Därför var det här roliga siffror. Varje invånare betyder mycket.
Hon oroar sig även för en utveckling där de större städerna minskar i befolkning – av ekonomiska skäl.
– Det handlar inte nu om att man flyttar från eller till, utan det minskar överallt. Nästan alla kommuner minskar över tid och även i de större städerna framåt. Det kan göra att utjämningssystemet blir helt annorlunda och det kan drabba oss också hårt.
"Blivit lite galet"
Folkökningen i hela landet var under första halvåret den lägsta på hela 2000-talet. Det beror på att väldigt få barn föds jämfört med tidigare, men det beror också till stor del på den mycket åtstramade invandringspolitiken och att fler utvandrar.
Är inte det till stor del ert fel som stramat åt invandringen så pass?
– Det kan man väl tycka. Jag tycker i alla fall att det är politikens fel nu, när man pratar om att betala folk för att flytta tillbaka till ett annat land. Det gynnar inte oss med en befolkning som inte ökar.
Men har inte Socialdemokraterna ett stort ansvar för den förändrade politiken på området?
– Jo, när det var som mest. I grunden är vi inte emot invandring från andra länder, men vi kunde inte ha den stora invandring vi hade. Då fick vi samarbeta med övriga partier. Nu tycker jag det blivit lite galet.